La Vanguardia (Català-1ª edició)

Benigne i sensual

- Antoni Puigverd

Enmig dels infortunis del mes d’octubre del 2017, Màrius Carol s’interessa més per la humanitat dels polítics que no pas pels seus encerts o errors. A El camarot del capità (Destino), Puigdemont, Sáenz de Santamaría, Junqueras, Rajoy, Vila i tants altres protagonis­tes són descrits com a persones, no pas com a màscares sense ànima. Carol és empàtic. Tendeix a ser irònic i entranyabl­e. Observant els aspres fets del procés, s’interessa pels tipus humans, no per les seves motxilles ideològiqu­es.

També la seva visió interna de La Vanguardia destil·la empatia. Dirigeix un diari coral i, alhora, divers. Hi conviuen, com a tot Catalunya, partidaris i detractors de la independèn­cia. Però s’imposa la consciènci­a de la importànci­a inclusiva del nostre diari. Consciènci­a que cristal·litza en l’aplaudimen­t espontani dels redactors quan Puigdemont convoca les eleccions que La Vanguardia ha demanat el dia abans (convocatòr­ia que, en desmentir-se, precipita l’infaust desenllaç del procés).

Escrit en un estil àgil, viu, directe, trufat de referèncie­s culturals i de mitologies novel·lesques i cinematogr­àfiques, El camarot del capità ,a més d’una galeria de retrats polítics, és també un autoretrat. Carol descriu l’entusiasme i l’alè confratern­al de la seva vocació periodísti­ca. Confessa els dubtes i vacil·lacions, l’insomni, el remolí d’aquests anys convulsos. De la seva actuació durant els fets que explica, el lector en dedueix un caràcter: vitalista i sensual fins en els moments dramàtics. Afable i vehement, Carol és sobretot benigne.

Quan ve de baixada, la roda de la història és irrefrenab­le. No vam poder evitar la inèrcia del xoc, ni les desgràcies consegüent­s. No vam poder trobar una sortida al laberint. Però Carol i la seva tripulació van mantenir indemne La Vanguardia. Batut per fortíssims vents contraris, el diari no va naufragar en el mar tempestuós d’aquells dies. Mentre en sintonia amb l’editor, Javier de Godó, sostenia La Vanguardia, Carol no solament defensava una empresa i uns llocs de treball. No solament en salvava la dignitat periodísti­ca. També conservava l’única àgora que li queda al país, on totes les veus i les visions es reconeixen. La posició centrada del diari ha quedat reforçada pels esdevenime­nts posteriors. Ara procurem contribuir a refer la unitat catalana. Per preservar el país.c

Batuda per fortíssims vents contraris, ‘La Vanguardia’ no va naufragar

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain