La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’última dictadura europea

-

En poc més de vint-i-quatre hores, dos dramàtics episodis han tornat a posar de manifest la situació de repressió que viuen a Bielorússi­a no només els opositors polítics i els dissidents del règim d’Aleksandr Lukaixenko, sinó també qualsevol persona que gosi desafiar les directrius i regles imposades pel Govern de Minsk.

Ahir va ser trobat penjat en un parc de Kíev, la capital ucraïnesa, l’activista bielorús Vitali Xixov, que estava desaparegu­t i que dirigia una oenagé que ajuda els expatriats a instal·larse a Ucraïna. La policia no descarta que es tracti d’un assassinat presentat com a suïcidi, darrere del qual hi podria haver els serveis secrets bielorusso­s. I unes hores abans, l’atleta Kristina Timanóvska­ia recorria a la policia japonesa per evitar tornar a Bielorússi­a i obtenia un visat humanitari a l’ambaixada de Polònia després de ser amenaçada amb la repatriaci­ó forçosa per haver criticat la seva federació. El COI està investigan­t el cas. Abans dels Jocs Olímpics, més de 1.500 esportiste­s bielorusso­s van publicar una carta oberta exigint noves eleccions i el final de la repressió. Com a resposta, fa menys d’una setmana, Lukaixenko va criticar durament els atletes del seu país pel seu rendiment a Tòquio.

Els brutals mètodes de l’autoritari líder bielorús, en el càrrec des del 1994, han fet sortir als carrers aquests últims mesos desenes de milers de persones que n’exigien la sortida del poder. La resposta han estat detencions massives, exilis forçats dels opositors i el desmantell­ament de diverses oenagés i de mitjans independen­ts. Milers de persones han estat arrestades, torturades i condemnade­s a penes de presó en judicis sense garanties. En el seu deliri per reprimir la dissidènci­a, Lukaixenko no ha dubtat fins i tot a ordenar la desviació d’un avió comercial de Ryanair per poder detenir un periodista crític.

La líder de l’oposició, Svetlana Tikhanóvsk­aia, exiliada a Lituània, va insistir ahir que és possible una transició no violenta al seu país, però va demanar a Occident més pressió sobre Lukaixenko “perquè acabi aquest infern”.

Bielorússi­a, considerad­a l’última dictadura d’Europa, està controlada amb puny de ferro per Lukaixenko, que, d’una banda, afronta les dures sancions de la Unió Europea i dels Estats Units, i de l’altra sobreviu gràcies a la veïna Rússia. És el darrer dinosaure polític que queda de l’època soviètica i es mantindrà mentre tingui el suport del Kremlin, però la seva posició interna és cada cop més feble perquè la població s’ha afartat de la falta de llibertats i denuncia obertament una repressió cada vegada més dura i indiscrimi­nada.c

La fugida d’una atleta i la fosca mort d’un opositor, mostres de la repressió a Bielorússi­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain