La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salut obre la vacunació de 12 a 15 anys davant la deserció dels de 20 a 40

A les neveres hi ha 80.000 dosis sense posar i n’arriben grans remeses

- ANA MACPHERSON Barcelona

Les cues dels centres de vacunació s’han esfumat: ahir a les neveres hi havia, abans que arribessin les remeses previstes per a aquesta setmana, 80.000 vacunes en espera de braços on ser injectades. Un canvi espectacul­ar d’una setmana a l’altra. Si l’última de juliol va ser una veritable lluita digital per obtenir hora per vacunar-se on fos, ara hi ha places per tot arreu. Així doncs, Salut obre avui els centres de vacunació als 300.000 catalans d’entre 12 i 15 anys.

No hi ha cap pressa epidemiolò­gica per vacunar-los, perquè el seu risc d’emmalaltir per covid és molt més baix, però davant la gran quantitat de vacunes pendents d’administra­r és millor oferir-ne perquè es posin totes i com més aviat millor.

Segons les dades de vacunació del Departamen­t de Salut, no han rebut la primera dosi la meitat dels ciutadans d’entre 30 i 34 anys, un 53,5% dels de 20 a 29 i un 54% dels de 16 a 19. Les segones dosis estan molt més lluny. “Això sí que és una prioritat”, assenyala el responsabl­e de malalties infecciose­s pediàtriqu­es a Vall d’Hebron. “No podem pensar que vacunarem els adolescent­s, que, malgrat la variant delta, continuen tenint una afectació molt petita per l’epidèmia, per donar protecció de grup als adults que no s’han anat a vacunar, que són els que corren veritable risc i tenen una forta interacció social”.

L’expert creu que la vacunació d’aquesta franja d’edat no tindrà un gran impacte sobre la circulació del virus a les escoles, que està previst que obrin amb les mateixes condicions amb què es va acabar el curs passat. “El que sí que serà rellevant

Percentatg­e de població vacunable (a partir de 12 anys) amb pauta completa. Dades del 3 d’agost

País Basc

Castella i Lleó

Catalunya

Cast.-la Manxa

La Rioja

C. Valenciana 71,3% 71,2% 70,1% 68,9% 68,5% 68,0% 65,7% 65,3% 64,7% 64,2% 63,4% 63,3% 63,3% 63,3% 61,8% 61,5% 60,0% 59,7%

73,6% és el percentatg­e de professors vacunats”, afirma Soler.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va recordar ahir a la seva compareixe­nça després de l’últim Consell Executiu que, malgrat que baixen els contagis nous, els hospitals continuen plens –2.226 ingressats ahir, 66 menys– i les ucis ja s’acosten als 600 pacients crítics: ahir en constaven 589, 15 més que el dia abans. I encara falten dies perquè s’aturi aquest creixement, segons càlculs de Salut.

Així doncs, vacunar-se hauria de ser prioritari, segons Salut, i amb la pauta completa. “I la segona dosi cal administra­rla al mateix centre on es va posar la primera”, va dir la portaveu del Govern. “La vacunació ja té prou complicaci­ó organitzat­iva.

Quatre comunitats ja tenen el 70% de la població vacunada

La segona dosi s’ha d’administra­r al mateix centre que la primera per no esgotar més el sistema sanitari

Més de la meitat de les persones d’entre 16 i 34 anys encara no s’han posat la primera injecció

I amb les ucis en aquesta situació, sisplau, no afegiu pressió al sistema sanitari”, va assenyalar Plaja. L’advertènci­a de Salut sorgeix de diverses temptative­s de posar-se la segona dosi al lloc d’estiueig.

Malgrat que sigui agost, el sistema continua en marxa, als hospitals, als CAP i als centres de vacunació, doblant torns i fent hores extres. Fins i tot Salut autoritzar­à els tècnics en cures auxiliars d’infermeria, després de rebre formació, a vacunar si la situació ho demana.

A Catalunya porta la pauta completa de vacunes un 58% de la població i un 65% almenys una dosi. La incidència acumulada ha baixat a 860 casos per 100.000, encara molt per sobre dels 181 que hi havia la setmana de Sant Joan.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain