La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Koala van protagonit­zar més robatoris i baralles abans i després d’agredir l’Álex

L’Ertzaintza reconstrue­ix la nit de violència de la ‘manada’ d’Amorebieta

- ANDER GOYOAGA Bilbao

Tres joves que també van ser víctimes de la banda de Los Hermanos Koala van avisar que hi havia un noi ensangonat a terra al parc de Jauregibar­ria, a Amorebieta (Bizkaia). Es tractava d’Alexandru Ionita, de 23 anys. Els autors de la brutal pallissa eren els mateixos que uns minuts abans, a tot just 50 metres, havien robat, colpejat i insultat aquells tres joves.

A diferència de l’Alexandru, ells van aconseguir fugir, però van tenir prou valentia, dignitat i humanitat per aturar-se i trucar a emergèncie­s. Aquests fets apareixen a l’atestat per robatori amb intimidaci­ó de l’Ertzaintza, que s’afegeix a la investigac­ió per la brutal pallissa i a dues investigac­ions més per lesions i robatori amb violència que van tenir lloc aquella nit.

Els fets dels quatre atestats, vinculats a la banda de Los Hermanos Koala, van tenir lloc entre la 1.30 h i les 4.15 h del 25 de juliol. I sempre al parc Jauregibar­ria d’aquesta tranquil·la localitat de 19.000 habitants, a 20 quilòmetre­s de Bilbao.

Una vintena d’individus vinculats a aquest grup de delinqüent­s s’hi havia desplaçat des de diverses localitats del Gran Bilbao, tot i que la majoria resideixen a Barakaldo. Allà, al carrer Granados, hi tenen el quarter general i, com recull la investigac­ió policial, s’han llaurat una trista fama pel seu modus operandi caracterit­zat per actuar en superiorit­at numèrica, fer servir armes i objectes perillosos i la sensació d’impunitat amb què actuen.També els caracterit­za una certa jerarquia que situa Deyvson Rodrigo A.S., de 20 anys, i Andoni Alfredo C.M., de 19, com a capitostos i “referents” sobre la resta dels joves, especialme­nt sobre els d’entre 15 i 18 anys. L’atestat no especifica el paper del més gran dels investigat­s, Diego Antonio, de 38 anys.

Van protagonit­zar els primers incidents al tren amb rumb cap a Amorebieta. Una vegada a aquesta localitat, es van fer notar a la zona de bars situada al carrer Luis Urrengoetx­ea. Després del tancament dels locals, a la una de la matinada, van anar al parc. El primer possible delicte de què es té constància va tenir lloc a la 1.30 h. Els ara detinguts es van acostar a un nombrós grup de nois i noies de 16 anys. Primer van demanar un euro a un, que s’hi va negar i va rebre un cop, i després van insultar les noies del grup. Un dels seus amics va sortir en defensa seva i va rebre uns quants cops, malgrat que va aconseguir escapolir-se. També li van llançar una ampolla que va esquivar.

La següent víctima va ser Alexandru Ionita. De moment, ja han estat detingudes dotze persones per aquests fets i deu més han estat identifica­des. D’aquesta vintena de persones vinculades a la brutal pallissa, quatre adults són a la presó sense fiança, quatre menors han estat enviats a un centre, un adult ha quedat en llibertat amb l’obligació de comparèixe­r i un altre menor està en llibertat amb càrrecs. Els darrers detinguts, ahir, són un noi de 16 anys, que va passar a disposició de la Fiscalia de Menors, i un altre de 18.

Els acusats han mostrat una actitud submisa durant els interrogat­oris. Tot i això, després de l’agressió a Alexandru Ionita, van continuar sembrant el pànic a Jauregibar­ria. La víctima següent va ser un jove de 20 anys que estava assegut en un banc cap a les 4 de la matinada. Va aconseguir defensar-se dels cops, però li van robar el mòbil. Només uns minuts després els investigat­s van tornar a acorralar tres joves al parc. Els van demanar diners, els van donar cops i els van robar un altre mòbil aprofitant-se de la seva aclaparado­ra superiorit­at numèrica. Mentre els nois s’escapaven, segons l’atestat, van sentir com els cridaven: “Fills de puta, marietes...”. Després de recórrer uns 50 metres,

Amb el cos inert i ple de sang de l’Álex a terra, els delinqüent­s van provar de cometre un altre atracament

Les víctimes d’aquest últim delicte van trucar a emergèncie­s perquè un jove estava inconscien­t al parc

van ser aquestes víctimes les que van topar amb Alexandru Ionita, inconscien­t i ensangonat. Es van aturar, el van auxiliar i van avisar emergèncie­s. Poc després van arribar una ambulància i agents de l’Ertzaintza i la policia local.c

 ?? MIGUEL TOÑA / EFE ?? Veïns de Lemoa, on viu la víctima, es van concentrar per protestar pels fets
MIGUEL TOÑA / EFE Veïns de Lemoa, on viu la víctima, es van concentrar per protestar pels fets

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain