La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta a Grècia per una onada de calor que registra rècords històrics: 46,3 graus

- REDACCIÓ I AGÈNCIES Barcelona

L’onada de calor a Grècia va dibuixar ahir un pic després de registrar, aquesta setmana, temperatur­es que han arribat puntualmen­t als 46 graus, i han superat el rècord del 1987, que va fer 1.300 morts a finals del mes de juliol d’aquell any. Els últims dies també s’han registrat múltiples incendis en diverses zones del país. Entre les més afectades hi ha el nord del Peloponès i la unitat perifèrica de Ftiòtida, precisamen­t el lloc on els termòmetre­s van marcar 46,3 graus dilluns.

Ateses les alarmants temperatur­es, i després de registrar 55 graus a terra, l’Acròpolis d’Atenes s’ha vist obligada a reduir l’horari, i ha establert el tancament a les 17 h, en lloc de les 20 h, per mirar de protegir els visitants de la calor.

El primer ministre, Kiriakos Mitsotakis, ha demanat a la població que limiti el consum elèctric innecessar­i, evitant engegar l’escalfador d’aigua o l’aire condiciona­t a menys de 26 graus. A més a més, s’han habilitat sales climatitza­des en tot el país perquè les persones es puguin protegir de la calor, tenint en compte principalm­ent els grups vulnerable­s.

Els experts han confirmat que les condicions climàtique­s són especialme­nt perilloses, sobretot perquè a les nits els termòmetre­s no baixen dels 30 graus, i això impedeix que l’organisme tingui aquestes hores de recuperaci­ó tan necessàrie­s. Per sort, tal com ha informat el Servei Meteorològ­ic Nacional, l’onada de calor començarà a mitigar durant el cap de setmana, moment en què les temperatur­es descendira­n.

Els rècords de temperatur­es d’aquest estiu arriben després que el Servei de Canvi Climàtic Copernicus classifiqu­és el 2020 com l’any més càlid a Europa des que van començar els registres, el 1983. A Espanya, en canvi, fins ara s’ha viscut el dia més calorós el juliol del 2017, quan els termòmetre­s van arribar als 47,3 graus a la localitat de Montoro, a Còrdova.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain