La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Eixample Sud, l’altre Sant Cugat

Queixes veïnals pel mal estat de les voreres i els serveis en un dels barris amb l’IBI més elevat

- PALOMA ARENÓS Sant Cugat del Vallès

El carrer Elisenda de Ribatallad­a de Sant Cugat, a 10 minuts a peu del Club de Golf i al barri residencia­l de l’Eixample Sud, té unes voreres que amb prou feina arriben al metre d’ample, amb pals telefònics o de ciment al mig, cosa que obliga les persones amb cotxets, carretons d’anar a comprar o cadires de rodes a circular per la calçada. Sistemàtic­ament. Als carrers circumdant­s, hi creixen males herbes, hi ha embornals trencats i escantella­ts, zero papereres, la il·luminació nocturna al carrer Bergara, entre Barcelona i Elisenda, és tan deficient que cal utilitzar el mòbil per veure-s’hi bé, com ha comprovat La Vanguardia en diverses ocasions.

Malgrat l’elevat l’IBI –2.000 euros l’any per un pis de 120 m2–, els veïns de l’Eixample Sud consultats es queixen que “aquest és l’altre Sant Cugat”. “Els serveis de l’espai públic no es correspone­n amb els impostos que paguem. Ve d’anys enrere, però ara ho veiem encara més amb la implantaci­ó de zones verdes i l’impost de l’AMB”, lamenten. L’Anna, jubilada del carrer Elisenda, porta un pal amb una punxa per recollir els papers. “Em fa vergonya que no tinguem ni una paperera”.

En Pere viu des de fa 17 anys al carrer Verdi i assegura que “els impostos no queden compensats, en absolut, amb els serveis deficitari­s que tenim. Passa una màquina de neteja que bufa les fulles i la brutícia, però ningú no la recull, l’asfalt és calamitós, gairebé no hi ha arbres i els pals de telefonia tenen els cables penjant. Però, el pitjor és que alguns carrers tenen unes voreres impossible­s de transitar, amb els vianants sense drets”, protesta. Precisamen­t, en aquesta via, entre Bergara i la Rambla Ribatallad­a, hi ha dues fileres d’aparcament i dos sentits de la marxa, quan la vorera, estreta, sembla una cursa d’obstacles plena de pals i més pals.

És un barri construït als anys vuitanta, amb pisos amplis on se suposa que hi ha vides còmodes. L’Alba, de 52 anys, en fa 36 que viu en una casa adossada al carrer Sant Eduard. “Cada vegada que obro els porticons, xoquen amb un pal telefònic amb els cables penjant. Encara no sé com no m’he electrocut­at”, diu. Va ser una de les moltes persones que quatre anys enrere va protestar per la tala d’uns arbres amb flor rosa que l’anterior govern volia talar. En van salvar alguns. D’altres els van plantar nous. L’Alba n’assenyala un, jove, sec i mort fa dies. “Amb l’onada de calor que hem viscut, encara no he vist ningú que hagi vingut a regar. Jo rego el que tinc davant de casa meva. No hi ha mantenimen­t. Els parterres estan plens de caques de gos, tot està molt brut i això que som a la ciutat metropolit­ana amb més arbres per cap”, assenyala molesta. L’Associació de Veïns de l’Eixample Sud està debilitada per falta de relleu generacion­al, però ara comencen a unir-se per WhatsApp per exigir millores.

Respecte als pals telefònics al mig de les voreres, el regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, explica: “Com a Ajuntament ho hem intentat tot. Només que hi hagi un veí que no vulgui que es treguin –perquè ells assumeixen part del cost–, la companyia no els pot soterrar. Ens ha passat en altres barris”. En la il·luminació, l’Eixample Sud “és un barri de Sant Cugat amb un 83% de llums led i amb una mitjana de Lux de 14,5, quan per sobre de 2 ja es considera correcte. Però estem revisant algun punt més feble”. “S’han fet dues fases de millora de voreres i hi ha prevista una tercera fase que esperem incloure en els pressupost­os del 2022, que

“Els serveis de l’espai públic no es correspone­n amb els impostos que paguem”

millorarà les voreres de Bergara i Martinell amb una inversió de 600.000 euros. I dues fases més, amb un milió d’euros previst a partir del 2025”. Gallardo anuncia que hi ha “una subvenció de l’AMB per crear una rotonda dissuasiva a la rambla de Ribatallad­a, per reduir la velocitat dels vehicles, i eliminar els semàfors”.

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Un dels trams amb voreres estretes; cotxets i cadires de rodes han de passar per la calçada
PEDRO MADUEÑO Un dels trams amb voreres estretes; cotxets i cadires de rodes han de passar per la calçada
 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Pals elèctrics amb connexions insegures i voreres impractica­bles i en mal estat són les situacions que denuncien els veïns
PEDRO MADUEÑO Pals elèctrics amb connexions insegures i voreres impractica­bles i en mal estat són les situacions que denuncien els veïns
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain