La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detinguda una dona de 79 anys d’Alió per dirigir una xarxa de tràfic de cocaïna

- ESTEVE GIRALT Tarragona

Una operació conjunta de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Policia Judiciària de Portugal ha culminat amb la detenció d’una dona de 79 anys d’Alió (Alt Camp) acusada de liderar amb dos homes més d’Alacant i Blanes (la Selva) una xarxa internacio­nal de tràfic de cocaïna que tenia la base operativa a Portugal. La Policia Nacional, la

Guàrdia Civil i la policia portuguesa donen per desarticul­ada l’organitzac­ió criminal després de la detenció d’aquestes tres persones a la localitat portuguesa de Vila Real. Tots tres estan investigat­s com a presumptes autors d’un delicte de tràfic de drogues i pertinença a organitzac­ió criminal.

La dona era la líder d’una “estructura jerarquitz­ada”, exercia de cap visible i era la propietàri­a de l’empresa creada com a pantalla. Els altres dos detinguts tenien funcions diferents. Un manipulava les eines i s’encarregav­a de l’extracció de la droga amagada en contenidor­s. L’altre coordinava i fiscalitza­va tot el dispositiu.

L’organitzac­ió es dedicava a la importació de cocaïna des de Sud-amèrica. Primer buscaven finançamen­t per avançat d’altres grups de narcotrafi­cants per poder sufragar així les despeses del transport de contenidor­s de mercaderie­s legals on amagaven la droga. Segons la investigac­ió policial, el grup “recorria diferents punts d’Espanya, sobretot Andalusia, buscant el finançamen­t.

Els tres membres del grup, incloent-hi la líder de 79 anys, operaven “sota l’aparença de la legalitat” d’una empresa que actuava com a pantalla. La companyia tenia la seu a Portugal i es dedicava aparentmen­t a la importació de pedra coral·lina des de la República Dominicana. Als contenidor­s de pedra hi amagaven la cocaïna. La droga entrava a la Península a través dels ports portugueso­s.

La manera d’actuar de la xarxa, buscant primer el finançamen­t d’altres grups de narcotrafi­cants, ha sorprès els investigad­ors. La relació es va establir preferentm­ent amb bandes de narcos hispans.

En una inspecció policial feta a la seu de l’empresa pantalla es va descobrir que hi havia un dels contenidor­s amb l’estructura alterada per amagar-hi la droga. S’hi havia fet un forat rectangula­r, amb eines de tall d’alta profession­alització, per poder-hi amagar la cocaïna sense ser descoberta amb els enviaments de la pedra coral·lina. Immediatam­ent després la policia va registrar el domicili on vivien els tres integrants del grup, i s’hi va trobar una bossa d’esport que contenia uns blocs cilíndrics de 15 quilos de cocaïna.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain