La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern no aclareix si hi haurà consulta sobre els Jocs d’hivern a Barcelona

- IÑAKI PARDO TORREGROSA Barcelona

El Govern de la Generalita­t va acordar ahir donar impuls a la candidatur­a Barcelona Pirineu per als Jocs Olímpics d’hivern del 2030, tot i que no va aclarir si hi haurà una consulta sobre l’organitzac­ió de l’esdevenime­nt esportiu a la capital catalana, tal com exigia fa uns dies l’alcaldessa Ada Colau. “Els aspectes tècnics encara no s’han concretat”, va replicar la portaveu de l’Executiu català, Patrícia Plaja, quan se li va preguntar per aquest tema en una roda de premsa, tot i que sí que va apuntar que volen “el màxim consens” entre els territoris implicats.

Plaja va assenyalar que hi haurà mecanismes de participac­ió, com ara una consulta sobre la cita olímpica, però va eludir concretar si a Barcelona hi haurà alguna votació o no. L’acord de govern de Junts per Catalunya i Esquerra Republican­a, així com una resolució del Parlament de l’última legislatur­a –gràcies a una esmena de la CUP–, preveu donar veu als ciutadans sobre l’organitzac­ió dels Jocs d’hivern que la Generalita­t va oficialitz­ar fa dues setmanes i en què fa temps que treballa.

El fet de la consulta no és fútil, ja que en altres ciutats on s’ha permès un referèndum aquests últims anys s’ha rebutjat organitzar els Jocs Olímpics. És el cas d’Hamburg (Alemanya) amb els del 2024, el de Calgary (Canadà) i Sion (Suïssa) amb la cita d’hivern del 2026, i el de Cracòvia (Polònia) amb els del 2022, també de neu i esports d’hivern. Altres vegades la dissensió política i la falta de suport local ha tombat candidatur­es, com és el cas de Graz (Àustria).

A més, el criteri a les ciutats i a les comarques del Pirineu és dispar, tal com han ressaltat els dirigents que han donat més impuls a l’organitzac­ió de l’esdevenime­nt esportiu, entre ells, l’exconselle­r d’Empresa i Coneixemen­t, Ramon Tremosa, ara diputat de Junts per la circumscri­pció de Lleida.

El pla de la Generalita­t, d’acord amb els criteris que fixa el Comitè Olímpic Internacio­nal (COI), és “maximitzar” el retorn econòmic i social amb criteris de sostenibil­itat més enllà del mateix esdevenime­nt esportiu i que l’organitzac­ió de la cita olímpica ajudi a l’equilibri territoria­l, sense que això impliqui construir nous estadis. “És un pla de desenvolup­ament econòmic i d’equitat territoria­l sobretot per a les comarques del Pirineu”, va assenyalar després Pere Aragonès.

En la cita esportiva hi treballara­n diversos departamen­ts coordinats

L’Executiu vol el màxim consens dels territoris implicats en l’organitzac­ió de la cita esportiva

en una comissió, així com secretaris vinculats a l’esport en l’administra­ció i representa­nts territoria­ls de Barcelona, Girona i Lleida i dels consells comarcals i les diputacion­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain