La Vanguardia (Català-1ª edició)

Matt Damon és reprès per la seva filla per haver utilitzat llenguatge homòfob

- REDACCIÓ Barcelona

Una anècdota que va explicar Matt Damon sobre la seva filla s’ha convertit en objecte de polèmiques que acusen l’actor d’utilitzar llenguatge homòfob.

Segons explicava el protagonis­ta d’El indomable Will Hunting en una entrevista al Sunday Times, durant una conversa en un dinar familiar ell va utilitzar la paraula faggot –marieta en català–, i una de les seves filles li va recriminar que fes servir aquest terme. “La paraula s’utilitzava comunament quan jo era petit, amb una aplicació diferent”, va dir. “Vaig fer una broma, fa mesos, i vaig rebre un càstig de la meva filla, que va abandonar la taula. Se’n va anar a la seva habitació i va escriure un text molt llarg i bonic sobre el perill de la paraula. Li vaig dir: ‘Retiro l’insult!’. Ho vaig entendre”.

De totes maneres, si la intenció era donar una lliçó d’igualtat i compromís, la reacció de la comunitat LGTBI ha estat molt crítica. Li han recordat que qualsevol paraula despectiva contra aquest col·lectiu no ha de tenir cabuda en els mitjans de comunicaci­ó, ni a la feina, ni enlloc.

Davant l’allau de crítiques, Damon, que és pare de tres nenes, de 15, 12 i 10 anys, amb l’actriu Luciana Barroso, ha llançat un comunicat per explicar que no és homòfob: “En una conversa que vaig tenir amb la meva filla vaig intentar contextual­itzar el progrés que s’ha fet –i que ni de bon tros s’ha acabat– des que em vaig criar a Boston: quan era petit vaig sentir la paraula ‘f*g’ utilitzada al carrer abans que sabés a què es referia. Li vaig explicar que la paraula es feia servir constantme­nt i que fins i tot era en una línia de diàleg en una pel·lícula meva tan recent com del 2003. Ella va respondre amb incredulit­at que no és possible que aquesta paraula s’hagi utilitzat mai sense pensar. Per a la meva admiració i orgull, va ser extremamen­t loquaç sobre el dolor que pot causar a una persona de la comunitat LGTBI amb independèn­cia de com de normalitza­da estigui culturalme­nt. No només hi vaig estar d’acord, sinó que també em va emocionar la passió, els valors i el desig de justícia social ( .... ) No utilitzo malnoms despectius de cap tipus. He après que erradicar el prejudici requereix un moviment actiu cap a la justícia”.c

 ?? EVAN AGOSTINI / AP ?? L’actor Matt Damon
EVAN AGOSTINI / AP L’actor Matt Damon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain