La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Machu-Picchu és més antic del que es pensava

Una avançada datació per radiocarbo­ni indica que la ciutadella inca es va construir dècades abans del que deien les cròniques espanyoles

- DAVID RUIZ MARULL Barcelona

A 2.360 metres d’altitud, a la vall del riu Urubamba, construït sobre una sèrie de falles geològique­s, el Machu-Picchu és pura fascinació. Pachacútec, l’home que va transforma­r un petit curacazgo (ciutat Estat) inca en tot un imperi, va ser qui va ordenar edificar el lloc. Ho va fer després de conquerir aquest espai del Perú, situat a uns 80 quilòmetre­s al nord-oest de la ciutat de Cusco, en una campanya militar que el va portar a dominar les més de 500 tribus dels Andes. Els documents històrics apuntaven que l’emperador havia ascendit al poder l’any 1438 després de Crist, cosa que situava la construcci­ó de la ciutadella a mitjans del segle XV, entre el 1440 i el 1450. Una investigac­ió recent dels arqueòlegs de la Universita­t de Yale ha revelat, tot i això, que l’espai és diverses dècades més antic del que es pensava, segons expliquen en un article publicat a la revista Antiquity.

El professor Richard Burger va dur a terme una avançada datació per radiocarbo­ni que va indicar que el Machu-Picchu va estar ocupat entre el 1420 i el 1530 després de Crist. “L’espai és un dels llocs arqueològi­cs més famosos del món –apunta Burger– , però fins ara les estimacion­s de la seva antiguitat i el seu temps d’ocupació es basaven en relats històrics contradict­oris escrits pels conquerido­rs espanyols”.

Els investigad­ors van analitzar 26 esquelets humans trobats el 1912 als tres cementiris del Machu-Picchu. Es pensa que van pertànyer a treballado­rs domèstics o servents, de manera que reflectiri­en el període en què el lloc va estar en ús.

Els resultats indiquen que el santuari es va utilitzar des del 1420 (almenys 20 anys abans del que s’esperava) fins al 1530 després de Crist, i va acabar al voltant de l’època en què hi va haver la invasió espanyola del territori incaic. Amb aquestes noves dates, els investigad­ors consideren que l’ascens al poder de Pachacútec i les seves primeres conquestes –que van aplanar el camí perquè l’imperi inca es convertís en el més gran i poderós de l’Amèrica precolonia­l– també van tenir lloc dècades abans del que es pensava fins ara.c

El Machu-Picchu hauria estat ocupat pels inques entre el 1420 i el 1530 després de Crist

 ?? PEDRO SZEKELY / ANTIQUITY ?? El Machu-Picchu fotografia­t el 2009
PEDRO SZEKELY / ANTIQUITY El Machu-Picchu fotografia­t el 2009

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain