La Vanguardia (Català-1ª edició)

La tragèdia de ser el noi més bell del món

Un documental recorre la complicada vida de l’actor suec Björn Andrésen, el mític Tadzio de ‘Mort a Venècia’

- ASTRID MESEGUER Barcelona LLEGIU LA CONTRA A BJÖRN ANDRÉSEN

Luchino Visconti va passar anys buscant el jove que havia d’encarnar la bellesa perfecta del Tadzio que va descriure Thomas Mann a la seva novel·la La mort a Venècia, publicada el 1912. El cineasta italià, obsessiona­t amb el llibre i el desig de portar-lo a la pantalla gran, va viatjar a Hongria, Polònia, Finlàndia i Rússia fins que un dia fred del febrer del 1970 va trobar l’angelical noi a Estocolm. Björn Andrésen era un adolescent tímid de 15 anys que somiava ser músic, però l’ambició d’una àvia manipulado­ra el va portar directe al càsting que li va canviar la vida per sempre interpreta­nt l’objecte de desig del compositor Gustav von Aschenbach, interpreta­t per un vulnerable Dirk Bogarde en un dels seus papers més memorables.

El documental El chico más bello del mundo, dirigit per Kristina Lindström i Kristian Petri, disponible a Filmin després de passar pel festival de Sundance, segueix a ritme de thriller la complicada trajectòri­a d’Andrésen després de lluitar amb les terribles repercussi­ons d’una fama i uns abusos que el van empènyer cap a un camí d’autodestru­cció. El film combina material d’arxiu inèdit del càsting i el rodatge de la pel·lícula amb imatges del protagonis­ta en actitud indigent que mostra la seva situació de desemparam­ent sense pudor davant la càmera, mig segle després d’impactar amb el seu espectacul­ar rostre el respectat director d’El gatopardo.

Ara, amb 66 anys, la figura d’aquell nen model és esquelètic­a, amb barba i cabellera llarga i canosa, i està a punt de ser desnonat “perquè és un perill per a altres inquilins, ja que deixa l’estufa de gas encesa”.

La directora del càsting de Mort a Venècia recorda que, quan el noi va entrar per la porta, “tot el cos de Visconti es va activar” davant aquell adolescent alt, de cabellera rossa, faccions andrògines i ulls grisos a qui fan desfilar i somriure. “Té una cara i un somriure bonics”, diu en veu alta el realitzado­r, obertament homosexual. El gest del noi és d’incomodita­t quan li demana que es tregui la samarreta. I no dissimula una mirada trista que l’acompanya des del suïcidi de la seva mare, quan tenia 11 anys.

Amb la projecció del film a Canes “comença el circ”, les “mirades vicioses” i una voràgine de popularita­t que el porta a ser tot un ídol al Japó. El droguen i es converteix en “un objecte sexual” sense que ningú faci res per evitar-ho. La seva carrera deriva després en feines per a teatre i televisió. “Tot va sortir bé, però no em va ajudar amb el meu jo més fosc”, admet. La mort del seu fill petit l’enfonsa en la depressió i l’alcohol. Avui Andrésen encara lluita contra els seus dimonis.

Andrésen somiava ser músic, però la seva vida va quedar sentenciad­a quan va conèixer Visconti

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain