La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès i Sánchez defensen el pacte del Prat com a clau per a l’economia

El president de la Generalita­t demana temps per concretar l’extensió de l’aeroport

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, i el del Govern central, Pedro Sánchez, van coincidir ahir a ressaltar el valor polític i econòmic de l’acord assolit entre els dos executius per ampliar l’aeroport de Barcelona. Aragonès, en la seva compareixe­nça de tancament del curs polític, va defensar que el pacte subscrit dilluns “era necessari”, ja que un projecte tan rellevant per a Catalunya no pot dur-se a terme “sense el beneplàcit” del Govern de la Generalita­t.

El cap de l’Executiu català va subratllar així mateix l’impuls econòmic que suposarà convertir l’aeroport del Prat en un centre de connexions interconti­nentals, com és la intenció, potenciant també els aeroports de Reus i de Girona. “No es tracta d’ampliar el nombre de passatgers per incrementa­r el de turistes –va defensar–, sinó per potenciar la competitiv­itat econòmica del país”. L’aeroport de Barcelona genera una aportació al PIB català del 7% i es preveu que una millora de la connectivi­tat atregui més inversions i oportunita­ts d’alt valor afegit per a Catalunya, a més de crear ocupació directa a través de les obres d’extensió programade­s.

En termes semblants es va pronunciar Pedro Sánchez durant la seva visita a Palma per entrevista­r-se amb el rei Felip. El president del Govern espanyol va marcar el pacte com un punt d’inflexió en les relacions entre l’Executiu central i el català, obrint un nou temps d’entesa o, com a mínim, de refredamen­t de les hostilitat­s. El Govern central, va assenyalar, treballa amb la voluntat de complir l’Estatut i de mantenir una relació fluïda amb Catalunya, igual que amb la resta de comunitats autònomes.

Sánchez va voler estendre els beneficis de la millora de l’aeroport de Barcelona més enllà de Catalunya. No es tracta d’una bona notícia només per als catalans, va afirmar, sinó per “al conjunt” d’Espanya. És així, va continuar, perquè l’economia catalana suposa una part fonamental del conjunt del país i la seva millora és crucial. “En els últims anys, Catalunya ha estat per darrere de la recuperaci­ó” econòmica, va seguir Sánchez referint-se als anys àlgids del procés independen­tista. Ara, amb l’acord per reformar el Prat, el president considera que s’estan establint les bases “perquè Catalunya se centri a un ritme més gran” i contribuei­xi “de manera molt més important” al creixement econòmic general.

La inversió prevista per ampliar l’aeroport és de 1.700 milions d’euros, una mica per sobre de la programada per reformar Barajas, de 1.600 milions d’euros. L’aeròdrom de Madrid va, tot i així, amb avantatge. A la comunitat que presideix Isabel Díaz Ayuso hi ha hagut acord sobre els plans d’Aena per a l’aeroport des d’un principi i ja s’han licitat alguns treballs preliminar­s, encara que es preveu que el gruix de les obres comencin cap al 2025, coincidint amb l’esperada normalitza­ció del trànsit aeri després de la pandèmia.

Els desacords inicials sobre el futur de l’aeroport de Barcelona, condiciona­t per les normes mediambien­tals, han endarrerit la concreció del projecte. Ara, malgrat això, les parts guanyen temps per elaborar un pla de creixement que satisfaci el nombre d’implicats més gran possible, va defensar Aragonès.

El pacte no especifica com s’executarà l’ampliació, si bé el Ministeri de Transports ha donat per fet que s’estendrà la tercera pista, sense dir quant. Aquest és el punt de la polèmi

 ?? XAVIER CERVERA ?? Si tot va com està previst, la reforma de l’aeroport de Barcelona estaria a punt el 2030
XAVIER CERVERA Si tot va com està previst, la reforma de l’aeroport de Barcelona estaria a punt el 2030

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain