La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ecologiste­s i veïns rebutgen el projecte i anuncien mobilitzac­ions al setembre

- REDACCIÓ Barcelona

Entitats ecologiste­s i veïnals van mostrar ahir ple rebuig de l’acord per l’ampliació de l’aeroport del Prat i, a través de l’organitzac­ió de la plataforma Zeroport, van anunciar una gran mobilitzac­ió ciutadana el proper 19 setembre, abans que el Consell de Ministres doni llum verda als pressupost­os d’Aena.

L’associació d’entitats SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet va qualificar el pacte d’una “farsa lamentable que té com a únic objectiu anotar-se una victòria política momentània a favor dels poders partidaris de l’ampliació”. L’associació va reclamar que es dugui a terme un ampli procés participat­iu per decidir el model urbanístic i territoria­l que prioritzi la qualitat de vida i la conservaci­ó de la natura i el paisatge.

En l’àmbit ecologista, moltes veus es van alçar en contra del pacte. Greenpeace va denunciar la falta de compromís amb el clima i el medi ambient del Govern

i de la Generalita­t. L’oenagé considera que es tracta d’una incoherènc­ia dedicar 1.700 milions d’euros a una infraestru­ctura que potencia l’ús de combustibl­es fòssils i que a més perjudica notablemen­t la qualitat de vida de l’àrea metropolit­ana. En aquest sentit, va recordar que l’avió és la manera de transport més contaminan­t per persona transporta­da, fins a vint vegades més que el tren. “L’aviació no només té un greu impacte sobre el clima, també perjudica la població local amb més soroll i més contaminac­ió atmosfèric­a i arrasa espais protegits per la seva biodiversi­tat, com succeeix al Prat”, va afegir.

L’entitat SEO/BirdLife i la Lliga per la defensa del Patrimoni Natural (Depana) també van manifestar una gran preocupaci­ó per l’acord. Van lamentar “l’exclusió en les decisions de la resta d’actors implicats”, especialme­nt els municipals i la societat civil. Segons el seu parer, el projecte no és viable legalment a causa de l’impacte ambiental que provocaria, afectant un espai protegit de la Xarxa Natura 2000 i fonamental

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain