La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les recorda que és Espanya la que ha d’avaluar l’impacte ambiental

El projecte ha de ser necessari per raons imperioses d’interès públic

- REDACCIÓ Barcelona / Brussel·les

ca. Qualsevol extensió d’aquesta pista envairia l’espai protegit de la Ricarda, dins de la Xarxa Natura 2000. Aragonès va insistir que el projecte definitiu haurà de respectar les normes ambientals i comptar amb el vistiplau de la Comissió Europea.

En el Govern calculen que el nou pla director de l’aeroport no estarà a punt fins d’aquí uns mesos, “potser un any”, segons apunten fonts de la Generalita­t. Abans, a finals de setembre, el Consell de Ministres aprovarà el document amb les inversions d’Aena per al període 2022-2026, on s’inclouran els 1.700 milions d’euros per al Prat. A partir d’aquí s’elaborarà el projecte d’ampliació, que podria diferir del presentat inicialmen­t per Aena. Això és almenys el que esperen al Govern català. Posteriorm­ent, el Govern central enviarà el projecte a Brussel·les per a la seva revisió. Si compleix els criteris mediambien­tals, començaran les obres.

El calendari amb què treballen tant el Ministeri de Transports com Aena és que les primeres actuacions arrenquin cap al 2025, de manera que l’ampliació estaria acabada el 2030 o el 2031.

Pel que fa a la connexió de l’alta velocitat ferroviàri­a entre els aeroports de Reus i Girona i Barcelona, tant el Govern central com la Generalita­t preveuen que sigui una realitat l’any 2026, descongest­ionant així de vols de curt recorregut el Prat.c

La Comissió Europea va recordar ahir des de Brussel·les que és Espanya la que ha d’avaluar l’impacte ambiental de l’ampliació de l’aeroport Josep Tarradella­s Barcelonae­l Prat, després que l’acord anunciat pel Govern per a aquest projecte hagi aixecat crítiques per les possibles implicacio­ns mediambien­tals. “És responsabi­litat principalm­ent dels estats membres assegurar la correcta aplicació de la legislació europea sobre impacte mediambien­tal”, va assegurar la portaveu comunitàri­a Vivian Loonela, després de ser preguntada ahir en roda de premsa si Brussel·les segueix la situació.

“Hem vist la informació sobre la construcci­ó de les noves instal·lacions a l’àrea de Barcelona”, va dir Vivian Loonela. La portaveu va recordar que, segons la normativa europea vigent, qualsevol gran projecte necessita una avaluació sobre la implicació en l’aigua, el terra o l’hàbitat de la zona. Des del Govern central, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, va demanar de ser “molt exigents” amb les mesures de compensaci­ó mediambien­tal que es plantegin per l’ampliació de l’aeroport, si bé va indicar que l’ampliació de la infraestru­ctura suposarà la “mínima afectació possible” en l’àmbit mediambien­tal.

La Comissió Europea ha de dir l’última paraula una vegada rebut l’informe del Govern espanyol ja que la prolongaci­ó de la tercera pista afecta la Ricarda, un espai natural amb la màxima protecció possible ja que pertany a la xarxa Natura 2000.

La legislació europea preveu dur a terme modificaci­ons en aquells espais però s’han de complir una sèrie de requisits. El projecte ha de mostrar que no existeix cap solució alternativ­a i que “es considera necessari per raons imperioses d’interès públic de primer ordre”, segons figura a l’article 6 de la directiva d’Hàbitats. Per poder dur a terme l’alteració de l’espai, la normativa comunitàri­a exigeix adoptar les mesures compensatò­ries necessàrie­s per protegir la coherència de l’ecosistema, sempre amb un dictamen favorable de la Comissió Europea.

L’últim projecte d’Aena preveu protegir unes 200 hecenvolta

El president espanyol destaca l’impuls per a l’economia que suposarà l’ampliació

El Govern calcula que el pla definitiu per a la reforma de l’aeròdrom estarà a punt d’aquí un any

tàrees que actualment són camps al terme municipal de Viladecans. Són terrenys que formen part del Parc Agrari del Baix Llobregat. El pla inicial d’Aena era impulsar prades i jonqueres de terres humits pròpies dels pastius salins mediterran­is. Aquesta és la mateixa categoria de protecció mediambien­tal d’una part important de l’entorn que

“És responsabi­litat principalm­ent dels estats assegurar la correcta aplicació de la legislació europea”

La Comissió va alertar aquest any que no s’havia complert amb la compensaci­ó de la darrera ampliació

la llacuna de la Ricarda, que seria ocupada per la potencial ampliació de la pista.

En paral·lel, Aena ofereix accelerar la tramitació d’altres espais perquè s’incorporin a la xarxa Natura 2000. Es tracta del tram del litoral entre la tercera pista i la platja del Prat que antigament era un camp de golf i que es troba abandonat des que es va posar fi a l’activitat esportiva arran de l’última ampliació de l’aeroport. Aena planteja la possibilit­at de construir una llacuna artificial que substituei­xi la funció de l’hàbitat natural de la Ricarda.

La compensaci­ó promesa era de deu noves hectàrees per cada hectàrea afectada. La superfície que es requereix per a l’ampliació sobre la llacuna de la Ricarda segons el pla inicial és de 47,8 hectàrees. Per tant, seria necessari aflorar 500 noves hectàrees. L’acord assolit aquesta setmana afirma que l’afectació de l’ampliació sobre la Ricarda seria mínim.

Aena posa el cas del port de Rotterdam com a exemple de modificaci­ó d’un espai protegit. Brussel·les va donar-hi el vistiplau al considerar-se que era una obra imprescind­ible, no tenia cap altra alternativ­a possible i hi havia compensaci­ons de protecció en l’entorn.

Un altre escull important de cara a aconseguir el vistiplau és que Brussel·les no està d’acord amb algunes de les actuacions dutes a terme en aquest espai. A començamen­ts d’any, la Comissió Europea va enviar una carta d’emplaçamen­t a les administra­cions per no haver complert amb les compensaci­ons promeses a començamen­ts de segle en la declaració d’impacte ambiental del pla Delta que va permetre l’ampliació del port i l’anterior de l’aeroport.c

698 773 1.383 1.963 3.292 4.344 4.455 13.100 21.732

 ?? XAVIER CERVERA ?? La llacuna de la Ricarda, al Prat de Llobregat
XAVIER CERVERA La llacuna de la Ricarda, al Prat de Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain