La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu condiciona l’oferta d’IFM a mantenir inversions

El Govern requereix respectar la seu, el negoci i part de l’ocupació a Espanya

- CONCHI LAFRAYA Madrid

El Govern espanyol dona llum verda a l’opa d’IFM sobre Naturgy amb condicions. El departamen­t d’Economia que dirigeix Nadia Calviño veu de bon ull l’entrada del grup australià, que pretén obtenir el 22,6% d’una companyia estratègic­a espanyola, però imposa condicions d’obligat compliment durant cinc anys.

Entre els requisits, exigeix que doni suport a les inversions previstes en el pla estratègic presentat la setmana passada per complir amb la transició energètica, així com una política de dividends prudent. Alhora, implora que no s’executin desinversi­ons que impliquin pèrdua de control de filials que puguin posar en risc el funcioname­nt de negocis de transport i distribuci­ó d’energia i gas a Espanya. De la mateixa manera, requereix que es doni suport a una política d’endeutamen­t extern, no excessiva, encaminada a mantenir la qualificac­ió creditícia del grup energètic, que actualment es troba en BBB. Fins i tot exigeix que no se l’exclogui de borsa almenys durant tres anys.

L’Executiu de Pedro Sánchez no vol que Naturgy perdi l’espanyolit­at i per això requereix també que es mantingui el negoci, la seu i bona part de l’ocupació al seu país d’origen.

El fons IFM, que pretén aconseguir l’esmentat 22,6% de Naturgy, que equival a un màxim de 220 milions d’accions, va mostrar ahir “satisfacci­ó” al conèixer les condicions imposades pel Govern espanyol.

En la roda de premsa després del Consell de Ministres, la vicepresid­enta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va afirmar que es tracta d’una operació “singular” sobre una empresa que és “estratègic­a”, i que, malgrat donar la “benvinguda” a la inversió estrangera, ha de ser concebuda com una “oportunita­t que ajudi a consolidar amb robustesa el marc normatiu i la transició energètica i amb garanties i cautela”.

L’incomplime­nt de les condicions per IFM comportarà la revocació de la inversió i suposarà una multa “molt greu”, va remarcar Ribera, el ministeri de la qual va redactar informes pertinents sobre l’oferta i el pes de Naturgy dins del mapa energètic espanyol.

L’oferta d’IFM està condiciona­da a assolir almenys el 17% del capital. Aquesta setmana el grup australià, capitaneja­t a Espanya per Jaime Siles, va reduir el seu preu a 22,07 euros, des dels 23 inicials, al descomptar els dividends anunciats per la companyia des que es va fer pública la proposta, el passat 26 de gener.

El Govern invertirà 18 milions per implantar un nou sistema de descomptes després de la modificaci­ó de la concessió de la C-32 sud, del tram Castelldef­els-Sitges-el Vendrell, entre Barcelona i Tarragona. L’objectiu d’aquesta mesura passa per afavorir la mobilitat a Catalunya.

Les bonificaci­ons, que s’aplicaran a partir de l’1 de setembre, són fruit de l’acord entre el Govern i les administra­cions locals en el marc de la Taula de Mobilitat del Penedès. Els descomptes s’aplicaran en desplaçame­nts d’anada i tornada d’un dia i van del 40% al 70%. / Redacció

Inversió de 18 milions en el sistema de bonificaci­ons de la C-32 sud

 ?? EP ?? La ministra Teresa Ribera va recordar que si IFM no compleix hi haurà sancions
EP La ministra Teresa Ribera va recordar que si IFM no compleix hi haurà sancions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain