La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llums de disseny a mida

Leds C4 factura 60 milions d’euros, ocupa 400 persones i exporta el 75% a empreses de tot el món, especialme­nt a Europa

- BLANCA GISPERT Barcelona

Fora de l’òrbita del disseny barceloní, la companyia Leds C4 contribuei­x des de la localitat lleidatana de Torà a internacio­nalitzar projectes d’il·luminació per a empreses d’arreu del món.

Les arrels del negoci es remunten a l’any 1963, quan Joan Hidalgo, artesà procedent de Barcelona, va obrir un taller de forja a la plaça de la Creu d’aquest poble de la Segarra. D’aquí va néixer l’empresa Forja la Creu, especialit­zada a fabricar productes d’il·luminació decorativa. Als anys noranta, el negoci va fer un salt cap endavant amb l’entrada dels empresaris Jorge Tornini i Ramon Térmens, que en aquell temps també van adquirir l’empresa lleidatana d’electrodom­èstics Taurus. Al cap d’un temps, van decidir separar-se: Tornini es va quedar Forja la Creu i Térmens, Taurus.

Tornini, que n’ha estat l’amo fins a l’actualitat, va decidir renovar el negoci: el va rebatejar amb el nom de Leds C4 i va canviar l’oferta de productes introduint llums d’alabastre, una pedra translúcid­a d’alt valor que li va permetre obrir-se al mercat internacio­nal.

Amb el temps, la companyia va anar diversific­ant la cartera de productes i es va especialit­zar en el disseny i producció de solucions d’il·luminació a mida per a habitatges, hotels, comerços, oficines o restaurant­s.

“Tenim al voltant de 15.000 clients, des d’arquitecte­s a interioris­tes, distribuïd­ors... El 75% es troba a l’estranger, principalm­ent a Alemanya, França, el Regne Unit, Itàlia i Polònia, i la resta a Espanya”, comenta el director general, Xavier Corrons. Entre els seus projectes més destacats, destaca la il·luminació del Festival Grec de Barcelona, la de l’hospital de Sant Pau, del centre comercial Arenas, del Liceu...

El 2020, el negoci va ingressar al voltant de 60 milions d’euros, davant els 68 milions del 2019, una caiguda que s’explica per l’impacte de la crisi per la pandèmia. “Aquest any preveiem igualar els resultats del 2019, el mercat s’està recuperant”, assenyala. Pel que fa a la plantilla, l’empresa supera els 400 treballado­rs, que es reparteixe­n entre la fàbrica de Torà, un centre de distribuci­ó a Fonolleres (Tàrrega), oficines a Sant Cugat i filials a diversos països del món (Alemanya, Singapur, Sud-àfrica, Colòmbia, el Regne Unit i França).

Amb tot això, cal tenir en compte que Leds C4 té una participac­ió en altres empreses d’il·luminació com Carandini, especialit­zada en il·luminació a la via pública, o Bover, que comerciali­tza llums decoratius de disseny. Totes les empreses formen part d’un hòlding, que es diu Brand Corner, que controla Jorge Tornini.c

L’empresa va néixer a la localitat lleidatana de Torà l’any 1963 i és propietat de Jorge Tornini

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain