La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una matança sense treva

- Enric Sierra

Trenta dones han mort assassinad­es a Espanya des del gener. El ritme de crims masclistes d’aquest any és alarmant. En tot el passat 2020 hi va haver 45 assassinat­s de violència de gènere, segons les dades oficials. I des del 2003, moment en què es va començar a comptar aquesta terrible xifra, la matança ascendeix a 1.108 vides truncades, 58 morts violentes de mitjana anual. Darrere d’aquests números hi ha noms, històries personals escapçades abruptamen­t i vides familiars truncades que han deixat centenars d’orfes.

Els mitjans de comunicaci­ó hem dedicat molta atenció informativ­a a aquesta xacra i hem especialit­zat periodiste­s en la matèria. Les administra­cions també han fet un esforç important creant tota mena de serveis d’atenció i prevenció. Políticame­nt, a diferència de fa un parell de dècades, els governs han posat la gestió d’aquesta crisi a primera línia de prioritat. Tant és així que hi ha un ministeri dedicat al tema, amb una secretaria d’Estat i una delegació ad hoc. A la majoria de comunitats autònomes hi ha departamen­ts exclusius. Al recent Govern de Catalunya s’ha

Director adjunt creat la Conselleri­a de Feminismes i a centenars d’Ajuntament­s hi ha regidories destinades a atendre i prevenir aquesta maldat. Sense oblidar les unitats especials als cossos policials, des de la Policia Nacional fins als Mossos d’Esquadra. També s’han endurit les lleis i el poder judicial ha creat més d’un centenar de jutjats exclusius de violència contra la dona i més de 350 de compatible­s. Hi ha atenció telefònica d’urgència, habitatges d’emergència per acollir víctimes i la consciènci­a respecte a la crueltat masclista és transversa­l en tots els nivells de l’administra­ció pública. I, finalment, en l’àmbit educatiu s’han impulsat nombrosos programes per incidir en les noves generacion­s.

Tot això i moltes altres iniciative­s es duen a terme des de fa anys, invertint diners i esforç. Però lamentable­ment el resultat és pírric. En 18 anys de lluita no s’ha doblegat la corba d’assassinat­s i continuem amb xifres elevadíssi­mes.

Potser ha arribat el moment d’analitzar què fem malament perquè està clar que estem davant un fracàs col·lectiu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain