La Vanguardia (Català-1ª edició)

Timanóvska­ia canvia per seguretat la ruta de fugida i vola de Tòquio a Viena

L’atleta bielorussa es reuneix amb el seu marit a Polònia, que li va donar un visat

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

La ruta de fugida de la corredora bielorussa Kristina Timanóvska­ia cap a Europa va canviar en l’últim moment. Per motius de seguretat i per evitar qualsevol sorpresa de l’autoritari règim d’Aleksandr Lukaixenko i del seu KGB, que encara manté el nom de temps soviètics, quan en plena guerra freda aquestes fugues eren més habituals.

Timanóvska­ia va aterrar ahir sana i estàlvia a l’aeroport de Viena, escala d’un viatge que va acabar a Polònia. Va succeir tres dies després que els funcionari­s del seu país l’expulsessi­n dels Jocs Olímpics de Tòquio i intentessi­n fer-la tornar per la força a Bielorússi­a perquè havia criticat en xarxes socials les seves decisions.

L’atleta, de 24 anys, es va rebel·lar i a l’aeroport de TòquioHane­da va demanar ajuda a la policia japonesa, que la va protegir en un hotel. Després va demanar la intervenci­ó del Comitè Olímpic Internacio­nal i dilluns es va refugiar a l’ambaixada de Polònia, que li va concedir un visat humanitari.

Inicialmen­t, se suposava que havia de viatjar directamen­t en un avió de la companyia polonesa LOT del Japó fins a Varsòvia. Però en l’últim moment, va agafar un avió d’Austrian a l’aeroport inon ternaciona­l de Narita, a l’est de Tòquio, per volar a Viena.

Reuters va informar, citant un representa­nt de la diàspora bielorussa, que els diplomàtic­s polonesos van canviar el vol per raons de seguretat. Després de la seva arribada a Àustria, el portaveu del Ministeri d’Exteriors, Johannes Aigner, va dir que Timanóvska­ia va volar acompanyad­a per funcionari­s polonesos.

Segons la ruta del vol OS52, registrat pel portal Flightrada­r24, després d’enlairar-se de Tòquio, l’avió va sobrevolar Rússia, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, la República Txeca i Àustria, de manera que no va entrar a l’espai aeri de Bielorússi­a.

Aquesta circumstàn­cia és extremadam­ent sensible des del maig passat, quan les autoritats bielorusse­s van desviar un avió de passatgers de Ryanair adduint una amenaça de bomba i, després de fer-lo aterrar a Minsk, van detenir el periodista i dissident Roman Protassévi­tx i la seva nòvia, que formaven part del passatge.

L’incident va provocar un munt de crítiques des dels països occidental­s. Com a conseqüènc­ia, la Unió Europea va recomanar a les companyies aèries del continent que evitessin sobrevolar l’espai aeri de l’exrepúblic­a soviètica.

Viena no era ahir la destinació final de Timanóvska­ia. Després va agafar un avió fins a Varsòvia, l’esperaven representa­nts de l’oposició bielorussa a l’exili. Allà també hi ha el seu marit, que va aconseguir sortir de Bielorússi­a a Ucraïna just quan va esclatar l’escàndol el cap de setmana passat i a qui Polònia també ha concedit un visat.

Aquest incident ha desencaden­at noves condemnes internacio­nals contra el règim de Minsk. Després de les eleccions presidenci­als d’agost del 2020, l’oposició prodemocrà­tica va aconseguir mobilitzar desenes de milers de bielorusso­s contra Lukaixenko, en el poder des del 1994. La seva policia va reprimir amb duresa durant mesos les protestes.

Encara que ja no hi ha manifestan­ts com llavors, la campanya de repressió no ha acabat. Els últims mesos, el règim s’ha centrat en la societat civil, amb batudes massives i tancaments d’oenagés i mitjans de comunicaci­ó independen­ts. Ahir mateix va començar a Minsk el judici a porta tancada contra una de les dirigents més destacades de l’oposició, Maria Kolésnikov­a.

L’avió que va portar l’esportista a Europa no va travessar en cap moment l’espai aeri de Bielorússi­a

Comença a Minsk el judici a l’opositora Kolésnikov­a, que s’enfronta a una pena de 12 anys de presó

Juntament amb un dels seus companys de lluita, l’advocat Maksim Znak, està acusada de conspirar per prendre el poder, crear una organitzac­ió extremista i convocar accions per danyar la seguretat de l’Estat. Si són declarats culpables, podrien ser condemnats a 12 anys de presó.

La valenta Kolésnikov­a va ajudar a coordinar les protestes contra Lukaixenko i quan els agents de la seguretat bielorussa van intentar expulsar-la del país es va resistir. Un matí de setembre la van segrestar al centre de Minsk i la van portar fins a la frontera amb Ucraïna per obligar-la a deixar el país, però ella va estripar el seu passaport i va tornar amb la cara ben alta malgrat que sabia el que l’esperava. Des d’aleshores ha estat a la presó.c

 ?? FLORIAN SCHROETTER / EFE ?? La corredora Kristina Timanóvkai­a va ser rebuda a l’aeroport de Viena per Magnus Brunner, secretari d’Estat austríac
FLORIAN SCHROETTER / EFE La corredora Kristina Timanóvkai­a va ser rebuda a l’aeroport de Viena per Magnus Brunner, secretari d’Estat austríac

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain