La Vanguardia (Català-1ª edició)

Atemptat talibà a Kabul davant la contraofen­siva de l’exèrcit afganès

- KABUL

Els talibans es van atribuir ahir l’autoria de l’atemptat de dimarts a la nit contra la residència a Kabul del ministre afganès de Defensa, que va causar almenys 12 morts i 22 ferits, mentre les forces de seguretat afganeses es preparen per a una gran contraofen­siva pel setge insurgent a una capital de província.

Després de l’explosió d’un cotxe bomba a la fortificad­a zona verda de Kabul –que acull ambaixades, el quarter general de l’OTAN i el palau presidenci­al, entre altres institucio­ns– hi va haver un tiroteig que va durar cinc hores i en què van morir els quatre terroriste­s que van perpetrar l’atac. Segons el Ministeri de l’Interior, unes 80 persones atrapades a la zona van poder ser rescatades.

El principal portaveu talibà, Zabihul·lah Mujahid, va confirmar en un comunicat que l’atac suïcida anava dirigit contra el ministre de Defensa, Bismil·lah Khan Mohammadi, que va resultar il·lès, com a part d’una “operació de revenja contra aquests importants (...) funcionari­s de l’administra­ció de Kabul, que donen ordres de bombardeja­r les cases de civils, bombardeja­r la infraestru­ctura pública, obligar la gent a evacuar la seva residència i cometre crims a les províncies”.

Poc abans de la reivindica­ció, el president afganès, Aixraf Gani, va acusar els insurgents de l’atac terrorista, el propòsit del qual, va dir, era silenciar el cant d’“Al·là és gran” que els ciutadans han portat als carrers per mostrar el seu suport a les forces de seguretat.

L’atemptat a Kabul coincideix amb el setge talibà a la ciutat de Laixkar Gah, capital de la província de Helmand, al sud del país. Centenars de soldats de les forces especials afganeses es preparaven ahir per llançar una contraofen­siva i trencar el setge. Almenys 40 civils van morir dimarts, mentre unes 5.000 famílies (unes 35.000 persones) abandonave­n casa seva. Si la setmana passada unes 100.000 persones van fugir de la ciutat, l’exèrcit afganès esperava ahir una evacuació total abans de llançar el seu atac.

En la seva ràpida ofensiva, els talibans han dut a terme execucions sumàries de soldats, policies i civils amb presumptes vincles amb el Govern, va denunciar ahir Human Rights Watch (HRW). A les zones on irrompen, els talibans identifiqu­en treballado­rs de les forces nacionals i exigeixen que expolicies i militars proporcion­in

Allà on irrompen, els talibans expedeixen ‘cartes de perdó’ però després arresten i executen, diu HRW

un document per garantir la seva seguretat; posteriorm­ent, detenen algunes d’aquestes persones i les executen, va assenyalar HRW en un comunicat.

Un periodista d’un dels districtes capturats, en declaracio­ns a l’organitzac­ió, va assegurar que els talibans, després d’afirmar que no els farien res, van executar almenys 19 membres de les forces afganeses i diversos civils, unes xifres que HRW no ha pogut confirmar de manera independen­t. “Escorcolle­n cases i, en alguns casos, fins i tot mostren fotos d’empleats del Govern, preguntant per la seva adreça”, va precisar la font. L’organitzac­ió va accedir a una llista de 44 homes que presumptam­ent haurien estat executats pels talibans al districte de Spin Boldak, a la meridional província de Kandahar, entre ells un comandant de policia que, encara que va obtenir una “carta de perdó” dels talibans, va ser executat.c

a nyada nt

Beirut Port Silos

 ?? MARK KAUZLARICH / BLOOMBERG ?? El legislador demòcrata Jabari Brisport, ahir en una protesta contra Andrew Cuomo a Manhattan
MARK KAUZLARICH / BLOOMBERG El legislador demòcrata Jabari Brisport, ahir en una protesta contra Andrew Cuomo a Manhattan
 ?? WAKIL KOHSAR / AFP ?? Un soldat afganès al lloc de l’explosió del cotxe bomba
WAKIL KOHSAR / AFP Un soldat afganès al lloc de l’explosió del cotxe bomba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain