La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cuomo i Trump, més que veïns de Queens

El governador imita el manual de l’expresiden­t sobre acusacions d’assetjamen­t sexual, però a ell li giren l’esquena els seus, inclòs Biden

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Alguna cosa més que ser fills del districte de Queens uneix Donald Trump i Andrew Cuomo, dos novaiorque­sos notoris. “Sempre han estat més semblants del que voldrien admetre i, a mesura que els problemes de Cuomo es multipliqu­en, recorre als mateixos arguments que Trump per no retre comptes”, va escriure David A. Graham a The Atlantic.

“Oh, wow, sorpresa, sorpresa, Cuomo està Trumping it out”, és a dir, recorre al manual personal de l’expresiden­t per contrarest­ar les múltiples acusacions d’assetjamen­t sexual.

D’aquesta manera, amb un tuit, va resumir George Conway, un dels conservado­rs més significat del col·lectiu Mai Trump, la situació en què es troba el governador de Nova York. Andrew

Cuomo s’aferra al càrrec, que veu com la taula de salvació després de l’informe de la fiscal general de l’estat en què es descriu els atacs a 11 dones, la majoria exempleade­s de la seva oficina o encara en actiu.

L’informe el descriu com “un assetjador en sèrie”, si fa no fa el mateix que una vintena de dones van denunciar de Trump en la campanya del 2016. En aquella data va sorgir un enregistra­ment en què al llavors candidat se’l sentia dir: “Puc agafar qualsevol cony i no em passa res”. Cuomo va replicar amb una defensa similar, en una intervenci­ó gravada, en què va afirmar: “No he tocat mai ningú inapropiad­ament”. Les seves presumptes víctimes es van sentir una altra vegada agredides.

Si Trump va atribuir (i atribueix) totes les seves suposades incorrecci­ons a la mala fe de les “fake news”, Cuomo va replicar que l’informe de la fiscal general estatal Letitia James, demòcrata com ell, era tendenciós.

Encara que la investigac­ió de James era civil, fiscals d’Albany, Westcheste­r i Manhattan van sol·licitar l’informe per determinar si hi ha causa penal.

A diferència del seu veí de bressol, que els republican­s van exonerar, a Cuomo li han fallat fins i tot els que fins ara eren els seus fidels aliats. Els sindicats més forts, rendits als compliment­s de Cuomo, van respondre amb un “no més”.

El rosari de progressis­tes que exigeixen la seva renúncia, liderats pel president Joe Biden, és un viacrucis per al governador, que ahir no es va deixar veure. Els principals demòcrates de Nova York, tant els que són al Congrés de Washington –al capdavant, el cap de la majoria en el Senat, Chuck Schumer– com a la Cambra estatal d’Albany, tots van coincidir que és l’hora de cancel·lar el poder de Cuomo, que es troba en el seu tercer mandat i aspirava al quart el 2022.

El president de la cambra legislativ­a estatal, el demòcrata Carl Heastie, va afirmar que “el governador Cuomo ha perdut la confiança de l’assemblea demòcrata”. Heastie va remarcar que la Cambra desenvolup­arà amb celeritat l’impeachmen­t per ferlo fora.

Així és la caiguda d’un ídol.c

Més que un problema polític: fiscals d’Albany, Westcheste­r i Manhattan estudien obrir una causa penal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain