La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una mascareta en un museu

L’Smithsonia­n, de Washington, crea un arxiu amb objectes de l’any 2020

- HELENA PELICANO Barcelona

Qui visiti en el futur el museu Smithsonia­n de Washington hi podrà veure –a més d’uniformes de la guerra civil dels Estats Units, retrats dels pares fundadors o vestits dels astronaute­s que van arribar a la Lluna– un parell de mascaretes exposades. El museu més gran del món ha començat a recollir objectes per recordar el 2020, any de la pandèmia, de les protestes racials, de la derrota electoral de Donald Trump que el faria sortir de la Casa Blanca i l’assalt al Capitoli.

El turista que, d’aquí vint anys, recorri els passadisso­s de l’exposició hi podrà veure, per exemple, uns mitjons, una placa d’identifica­ció i un vial, pertinence­s de Sandra Lindsay, infermera a Nova York i la primera persona vacunada contra la covid als EUA. “No només volíem el vial buit, volíem preservar alguna cosa d’aquesta persona que la vinculés a aquell moment”, va explicar a la cadena CBS Diane Wendt, una de les comissàrie­s del Museu Nacional d’Història Americana.

La pandèmia va paralitzar gran part de l’activitat del museu, per la qual cosa la tasca de trobar i arxivar els materials s’ha endarrerit fins ara. Tot i així, diverses històries com aquesta van ser recollides a finals de l’any passat per la iniciativa “24 hores en temps de canvi”, un espai virtual en què els treballado­rs de l’Smithsonia­n van escoltar els testimonis de milers de ciutadans. El projecte responia a la necessitat urgent de crear un arxiu perquè els historiado­rs del futur aconseguei­xin entendre què va passar durant un dels anys més convulsos de les últimes dècades. Projectes similars s’han replicat arreu del món, com el del Museu del Disseny de Barcelona, que ja va recollir respirador­s i equips EPI nou mesos abans que els nord-americans.

Ara els comissaris de l’exposició s’enfronten al repte de crear un relat per a les futures generacion­s, si és possible lliure de les interpreta­cions esbiaixade­s d’uns i altres. Per això són útils els artefactes: no menteixen. “Aquests objectes mostren que la gent va ser allà i què pensaven. Quan estàs enfront d’un cartell o un objecte en un museu, estàs davant una altra persona que el va tocar fa cent anys”, afirma Claire Jerry, experta en història política.

“Seré jo el següent?”, denuncia una pancarta utilitzada en una de les protestes convocades pel moviment Black Lives Matter després de la mort de George Floyd. Al seu costat, un altre cartell metàl·lic proclama: “Pareu el robatori”, aquesta vegada en defensa de la teoria de l’expresiden­t Donald Trump sobre un suposat frau en les eleccions del 2020.

Les dues proclames parlen de la polaritzac­ió i del conflicte polític que ha viscut el país en els últims anys. “Aquella pancarta no es va fer aquell matí –va explicar Jerry–. Estava pintada. Estava clavada amb rebladures a un pal. Això ens explica molt del que estava passant darrere de l’escenari”, afegeix.

La persona que va dedicar tant de temps i esforç a crear aquella pancarta probableme­nt no sabia que acabaria exposada a pocs metres de la còpia cerimonial del registre de vots que va certificar el resultat de les eleccions al Congrés el 6 de gener passat, poques hores abans que fos assaltat per una turba de manifestan­ts.

D’aquell dia també es conserven diverses banderes dels Estats Units, gorres amb l’eslògan “Tump, mantingues Amèrica Gran” i múltiples pamflets. Aquest gran arxiu documental no només serà útil per a l’Smithsonia­n, sinó que estarà disponible per a altres entitats històrique­s i museus.

És possible que gairebé ningú no tingui ganes de recordar el 2020. Però pocs poden negar que esdevenime­nts tan convulsos mereixin aparèixer als llibres de text del futur. És important, en temps en què la veritat és relativitz­ada i posada en qüestió, que els especialis­tes en història comencin a escriure la que serà la versió oficial dels fets.

I l’Smithsonia­n hi té un paper fonamental.

La pandèmia va paralitzar gran part de l’activitat del museu, per la qual cosa trobar i arxivar el material s’ha endarrerit fins ara

“Les contribuci­ons ens ajuden en el nostre objectiu d’educar cada nova generació sobre les arrels històrique­s del nostre moment i animar-los a donar forma al nostre futur”, afirma Anthea M. Hartig, directora del Museu Nacional d’Història Americana. Per ella, la institució “té el gran compromís de documentar tots els aspectes de l’experiment polític americà: un govern de la gent”.c

 ?? AP ??
AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain