La Vanguardia (Català-1ª edició)

Albares es dona temps per recuperar unes relacions sòlides amb el Marroc

El titular d’Exteriors visita Lisboa sense presses per organitzar un viatge a Rabat

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

El Govern espanyol no té pressa, i el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha decidit donar-se temps per recuperar les relacions amb el Marroc, malmeses des de fa temps i pràcticame­nt trencades des que l’anterior cap de la diplomàcia espanyola, Arancha González Laya, va permetre l’entrada a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Gali, perquè fos tractat de covid en un hospital de Logronyo. Aquesta decisió va donar lloc a la crisi més important que han viscut Espanya i el Marroc des de la marxa verda, el 1975, i va desembocar en una allau de joves marroquins, més de 5.000, entrant il·legalment i alhora a Ceuta, a través de la platja d’El Tarajal.

Si aquesta crisi, segons molts al Govern, va costar el càrrec a González Laya, el seu successor pretén que la recuperaci­ó de les relacions no se sustenti amb agulles, pel simple fet de donar per tancada la crisi, sinó que prefereix donar-se temps i consolidar unes noves i fermes relacions entre els dos països, que consolidin la cooperació bilateral, deixant clars tots els punts que han estat, fins ara, objecte de fricció.

Per això, Albares no treballa en la possibilit­at de fer un viatge al país alauita –ell, el president del Govern o, fins i tot, el Rei–, sinó que ha optat per uns contactes “discrets” que permetin que, en el seu moment, amb les relacions ja recuperade­s de manera normal, es puguin fer aquestes visites.

El ministre d’Exteriors es va pronunciar així ahir després de la presa de possessió dels alts càrrecs del seu ministeri. “La diplomàcia requereix tranquil·litat, temps i discreció”, va subratllar Albares en una trobada amb la premsa. Pel ministre, “la diplomàcia serveix per obrir camins segurs en què les relacions siguin sòlides”. Per això, considera que “el primer viatge al Marroc serà important, però han de ser més importants el segon, el tercer o el quart; això és el que cal consolidar”.

Per aconseguir aquest objectiu, el primordial, a parer d’Albares, és “la discreció”, i l’important, l’“actitud” que es manté envers aquest país, que pel titular d’Exteriors és “clara” referent a Espanya cap al Marroc. “I la que percebo d’aquest país cap a nosaltres també és clara”, va dir.

Per això el ministre no ha dubtat a no complir amb la tradició que el primer país visitat per les noves autoritats espanyoles sigui el Marroc, el veí del sud, i ahir va decidir viatjar a Lisboa, després que la seva primera sortida a l’exterior fos Londres, per tractar de la negociació sobre Gibraltar, pendent després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

La capital portuguesa ha estat prioritàri­a per al titular d’Exteriors. “No volia acabar aquesta primera fase, abans d’entrar a l’agost, sense tenir una primera trobada amb el meu col·lega ibèric”, va subratllar Albares, amb qui ha volgut “avançar posicions al si de la Unió Europea” i amb qui Espanya té “tants interessos comuns”, va dir.

En roda de premsa amb el seu homòleg portuguès, Augusto Santos, el ministre espanyol va anunciar la celebració d’una cimera bilateral hispanolus­itana, que tindrà lloc a la ciutat extremenya

Pel Govern central l’important no és que hi hagi un primer viatge oficial, sinó que n’hi pugui haver d’altres

El ministre opta per la discreció per restablir els vincles amb el país alauita de manera sòlida

de Trujillo el 28 d’octubre. Serà una reunió en què es parlarà, sobretot, de connectivi­tat i de la possibilit­at de fer de manera conjunta projectes dins dels plans de recuperaci­ó i resiliènci­a de la Unió Europea. El ministre es va referir en concret a la interconne­xió elèctrica, la de l’àmbit digital, i també a la connexió per ferrocarri­l, paralitzad­a per la crisi del 2008, i que es pretén que uneixi Portugal amb Espanya a través de Vigo, Madrid i Puertollan­o.

Abans de la cimera de l’octubre està previst que es reuneixin els ministres d’Exteriors i de Defensa dels governs portuguès i espanyol perquè es considera que els interessos comuns els permeten mantenir posicions fermes en defensa d’aquests interessos.

José Manuel Albares va subratllar a la compareixe­nça davant la premsa el fet que tots dos governs siguin socialdemò­crates i va anunciar que l’Executiu espanyol pretén, en la seva presidènci­a europea del segon semestre del 2023, continuar la línia social que el portuguès va atorgar a la seva presidènci­a europea, amb l’objectiu d’aprofundir en el pilar dels drets socials i aconseguir que “la Unió Europea cada vegada sigui més social”.c

 ?? RODRIGO ANTUNES / EFE ?? El ministre d’Exteriors es va entrevista­r ahir amb el seu homòleg portuguès a Lisboa
RODRIGO ANTUNES / EFE El ministre d’Exteriors es va entrevista­r ahir amb el seu homòleg portuguès a Lisboa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain