La Vanguardia (Català-1ª edició)

Injecció de milions a LaLiga

- __ Redactors en cap: __ Defensor del lector: __ Consellers de Direcció:

El negoci de la Lliga Nacional de Futbol Profession­al, coneguda com LaLiga, ha estat valorat en 24.250 milions d’euros. Partint d’aquesta valoració, LaLiga ha arribat a un acord amb el fons d’inversió internacio­nal CVC per vendre-li un 10% del negoci per valor de 2.700 milions d’euros que es distribuir­an entre els diversos clubs que en formen part. Al FC Barcelona li correspon un 11%, en funció de la seva participac­ió en LaLiga, i ingressari­a, en cas que es ratifiqui l’acord, 284,3 milions que li permetran pal·liar, a curt termini, part dels seus problemes de liquiditat. Les tensions salarials estan dificultan­t la renovació del seu jugador estrella, Leo Messi.

El mateix alleujamen­t que aquest acord suposaria per al club barceloní el comportari­a també, en les proporcion­s correspone­nts, per al conjunt de clubs espanyols que formen part de LaLiga. Això els ajudaria a compensar l’impacte que ha tingut la pandèmia en els seus ingressos.

La valoració del negoci de LaLiga en 24.250 milions suposa un reconeixem­ent de LaLiga com una de les competicio­ns esportives més destacades a escala mundial. Els seus directius han fet una brillant operació per rendibilit­zar aquest valor i fixar les bases de cara a nous negocis en el futur. L’esmentat acord s’implementa­rà a través de la creació d’una societat a la qual LaLiga aportarà tots els seus negocis, filials i joint ventures ,ienlaqualp­articiparà el fons internacio­nal amb l’esmentat 10%. La gestió de les responsabi­litats esportives de LaLiga i el seu negoci de drets audiovisua­ls queden fora de l’abast d’aquesta transacció.

L’objectiu final va molt més enllà d’una simple inversió financera, ja que el projecte que ha venut LaLiga comporta liderar la transforma­ció que està vivint el món de l’entretenim­ent i impulsar al màxim totes les oportunita­ts de creixement que tenen els clubs per desenvolup­ar un nou model de negoci que els permeti diversific­ar i intensific­ar la generació d’ingressos, els models de comerciali­tzació i les oportunita­ts de la transforma­ció digital.

Com diu LaLiga, es pretén, en definitiva, passar de l’actual model monoproduc­te, basat gairebé exclusivam­ent en el partit i en la venda dels drets audiovisua­ls, a un model multiprodu­cte/multiexper­iencial, de relació directa amb l’aficionat, basat en tecnologia i en capacitats digitals. Això suposarà creació d’ocupació i atracció de talent que haurà de tenir, en principi, un efecte multiplica­dor.

El tancament dels estadis i les devolucion­s de fons al sector audiovisua­l per culpa de la pandèmia van reduir els ingressos dels clubs –no només els espanyols– durant l’any passat. El fracàs del projecte de crear una superlliga europea ha obligat a buscar solucions alternativ­es per augmentar els ingressos. L’acord amb l’esmentat fons d’inversió internacio­nal, que abans havia intentat Itàlia sense èxit, suposaria un gran baló d’oxigen per al futbol espanyol. Tant és així que, gràcies a això, els directius de LaLiga esperen igualar o superar el negoci de la Premier League anglesa en els pròxims sis a set anys.

El reforç que suposa l’arribada del fons d’inversió CVC permetria, d’entrada, alleujar la situació financera dels clubs, tant els grans com els petits. Però no s’ha de cantar victòria, ja que els ingressos procedents d’aquesta operació són puntuals i, a més, des de LaLiga els arribaran en forma de préstec a tornar en quaranta anys en condicions, això sí, beneficios­es. És important evitar incórrer en els errors del passat. Històricam­ent, tots els ingressos que arribaven als clubs s’han acabat convertint en increments constants de les fitxes de jugadors. Aquest camí és, com s’ha demostrat, insostenib­le.c

El reforç per l’acord, si es ratifica, s’ha d’aplicar de manera que no s’incorri en els errors de sempre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain