La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Vietnam del segle XXI

-

Des que es va saber que els Estats Units i l’OTAN havien decidit retirar-se de l’Afganistan, era només qüestió de temps que els talibans anessin guanyant terreny, recuperant territori i ciutats i controlant posts fronterers que el feble exèrcit afganès ha estat incapaç de defensar. El que potser no era tan previsible és que l’avanç talibà fos tan ràpid.

En una altra mostra del seu desafiamen­t, els insurgents islamistes van llançar ahir un atac suïcida contra la residència del ministre de Defensa a Kabul, situada a l’anomenada zona verda, teòricamen­t la més segura de la capital, que va causar almenys dotze morts. Mentre està en marxa l’última fase de la retirada de les tropes dels Estats Units –acabarà abans de l’11 de setembre–, els talibans s’han reagrupat, han capturat més de la meitat del territori, majoritàri­ament rural, i han posat en el seu punt de mira les grans ciutats i la capital. Ciutats com Kandahar, Herat i Lashkar Gah, al sud i l’oest del país, ja pateixen el setge talibà, si bé l’exèrcit afganès prepara una contraofen­siva en aquesta última ciutat.

Mentre culmina la retirada occidental, el Govern afganès intenta desesperad­ament buscar el suport de la comunitat internacio­nal per trobar una solució política amb els talibans i el final de la guerra. Un objectiu que sembla impossible perquè, d’una banda, aquella mateixa comunitat internacio­nal ha demostrat la seva incapacita­t per trobar una sortida política i, d’altra banda, els talibans no tenen cap interès a arribar a un acord sabent que d’aquí poques setmanes el règim caurà com una fruita madura i el país amb ell. Rússia i la Xina han optat per la via pragmàtica i han negociat amb els talibans garanties que les seves fronteres seran estables i que l’Estat Islàmic no aprofitarà la conjuntura per operar al país.

Els actuals esdevenime­nts són la constataci­ó del fracàs, una vegada més, d’Occident a l’Afganistan, un país que ja fa quaranta anys va ser escenari de la guerra freda entre els Estats Units i la llavors URSS. Washington sabia que la guerra que Bush va desencaden­ar en aquell país després de l’11-S no es podia guanyar militarmen­t, i s’ha deixat pel camí milers de vides i milers de milions de dòlars sense haver pogut ni forçar la desaparici­ó dels talibans ni evitar que l’Estat Islàmic s’implantés a l’Afganistan.

La humiliant retirada occidental ha fet que el règim afganès, que amb prou feines podia governar amb l’ajuda nordameric­ana, sigui ara a un pas del col·lapse. Per això, que els talibans acabaran prenent el poder i instaurant un règim polític religiós totalitari, tothom ho dona com a inevitable. Només falta saber quan serà.c

El fracàs i la retirada occidental­s deixen els talibans a punt de controlar l’Afganistan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain