La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salsa maonesa, no maionesa

- Susana Quadrado

Necessitar­íem deu vegades l’espai d’aquest article per trenar el laberint de referèncie­s històrique­s que avalen la paternitat menorquina de la salsa maonesa. Maonesa, no maionesa. En castellà, amb h de Mahón (Maó en l’actualitat).

Sintetitze­m. De la capital de Menorca se la va emportar a Versalles el mariscal duc de Richelieu amb el nom de mahonnaise en record de la conquesta francesa de Maó contra l’Armada anglesa el 1756. Apassionan­ts, i aquí ho deixo, els relats que parlen de l’ardor guerrer de Richelieu per una menorquina amb qui el mariscal va descobrir alguna cosa més que la saborosa salsa.

La menorquini­tat de l’adorn quedaria fora de dubte gràcies a fra Roger (17061764/7) i el seu receptari Art de la cuina , el primer llibre de cuina balear del qual es té constància. La maonesa és l’allioli bo ,amb ou i sense all, que el franciscà va incloure en una vintena de receptes. Rovell d’ou i oli, potser amb unes gotes de vinagre o de llimona, mai amb mostassa!

Per raons tan desafortun­ades com un error tipogràfic a Le cuisinier (1808) i pel xovinisme dels francesos, una de les salses fredes més populars del món figura en la majoria de manuals culinaris i marques comercials com a “maionesa”.

L’origen menorquí de la maonesa ha quedat injustamen­t ignorat. Va sent hora de reivindica­r-lo. No s’entén per què ni el sector privat ni l’administra­ció pública de Menorca o les Balears no han batallat per una certificac­ió d’origen, per les patents i la seva comerciali­tzació. Sí que ho va fer la població occitana amb el seu formatge Roquefort: hi ha molts formatges blaus al món, però tan sols un Roquefort.

Només Pep Pelfort, director del Centre d’Estudis Gastronòmi­cs de Menorca, alimenta incansable aquesta idea. Una veu en un desert d’iniciative­s fermes per salvaguard­ar el patrimoni històric i cultural de l’illa més enllà del facilot sol i platja.

Per cert, que Richelieu poden veure’l retratat en una galeria de la fortificac­ió de la Mola, al port de Maó. A peu de retrat, una llegenda: “(...) En 1756, a sus 60 años, recibió el encargo de Luis XV de conquistar la isla de Menorca para Francia. Dio a conocer la sala mahonesa en París y en el mundo entero”. “Mahonesa”, amb h.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain