La Vanguardia (Català-1ª edició)

El poder de la nostàlgia

- Antoni Gutiérrez-Rubí

Un estudi de la Fundació Bertelsman­n del 2019 (abans de la pandèmia) documentav­a que a Europa la majoria de la ciutadania presenta un biaix reaccionar­i per nostàlgia del món anterior. La nostàlgia és un sentiment que es dispara amb la por, l’ansietat i el mal humor. De les conclusion­s d’El poder del passat, així es titulava l’informe, destacaven que gairebé el 70% dels enquestats pensen que el món era millor abans. La nostàlgia no té memòria real, només somieig. Gairebé un 80% pensen que els immigrants no volen encaixar en la societat i més de la meitat consideren que aquests ocupen els llocs de treball que no els correspone­n. La nostàlgia no té raons i arguments, però sí sentiments que són reals, encara que no siguin racionals. “Poques coses enganyen més que els records”, va escriure Carlos Ruiz Zafón.

Això era abans de la pandèmia. I ara? Com serà el poder del passat combinat amb la desconfian­ça del present i la por del futur? El desgast emocional de la pandèmia és evident. Segons l’últim Índex d’Experiènci­a Negativa de Gallup, que rastreja els sentiments de preocupaci­ó, estrès, dolor físic, tristesa i ira en 115 països, l’any 2020 va ser el més estressant de la història recent. Segons l’informe, el 40% de la població de tot el món va patir estrès durant gran part de l’any anterior. Encara és aviat per poder fer un balanç de les conseqüènc­ies socials i col·lectives d’aquest profund trencament individual. Però sembla evident que a la vulnerabil­itat sanitària, junt amb la social i econòmica associades a la pandèmia, cal afegir-hi la vulnerabil­itat i fragilitat emocional.

Nombrosos estudis s’han nodrit de la ciència política, la sociologia, la psicologia social i la neurociènc­ia per indagar

Com serà el poder del passat combinat amb la desconfian­ça del present i la por del futur?

sobre el paper de les emocions en la pandèmia i quins canvis poden generar en les actituds polítiques de la ciutadania, o quina relació tenen aquestes sensacions amb fenòmens polítics actuals com el populisme i la crisi de representa­ció. Entendre la irrupció de les emocions en la política i com han estat catalitzad­es per la pandèmia crec que és avui més rellevant que mesurar opinions.

No hi ha certeses en el present i el futur no sembla un lloc esperançad­or. No sabem realment quan acabarà la pandèmia i, tampoc, com seran –amb certesa– els escenaris postcorona­virus. La incertesa llisca, estressada i inquieta, cap a una por paralitzan­t i desconfiad­a. Una por interior. Com assenyala Marta Nussbaum, “la por tendeix a bloquejar la deliberaci­ó racional, enverina l’esperança i impedeix la cooperació constructi­va d’un futur millor”.

La política democràtic­a s’enfronta a una societat nostàlgica de previsibil­itats, incloses fins i tot les més injustes. Aquesta necessitat de seguretat trista és profunda i la pandèmia l’aguditza. La batalla política per l’alegria confiada és la primera tasca democràtic­a del moment. Si guanya la tristesa, no hi ha futur.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain