La Vanguardia (Català-1ª edició)

Preocupaci­óperlesemb­arassades: Salut les crida una per una per a la vacuna

Una gestant no vacunada té 23 vegades més risc d’ingressar que una d’immunitzad­a L’altre grup prioritari per rebre primeres i segones dosis és el de més de 30 anys Les ucis, amb 581 malalts, inicien un descens després d’un mes de pujada vertical

- ANA MACPHERSON Barcelona

Les embarassad­es són, en aquests moments en què la cinquena onada comença a cedir fins i tot a les ucis, la preocupaci­ó principal en la gestió de l’epidèmia. Des del gener s’han infectat 549 gestants, i 52 han hagut de passar un temps a l’uci: “I, per sort, cap no ha mort per la covid”, apunta Carmen Cabezas, responsabl­e de Salut Pública. A Vall d’Hebron hi havia dimarts 17 gestants ingressade­s, 14 en cures intensives.

Salut Pública treballa aquests dies perquè a totes les embarassad­es els sigui molt fàcil vacunarse, immediatam­ent i al costat de casa. Per això estan enviant missatges telefònics i estan fent trucades directes des dels centres d’assistènci­a primària i els equips de salut reproducti­va a totes les gestants que tenen al radar. Els ofereixen cita per a la vacuna, sense cues, amb una entrada preferent: “I aprofitem la trucada per resoldre dubtes que ens plantegin, perquè puguin prendre una decisió”, explica Cristina Martínez, responsabl­e dels equips de salut reproducti­va de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Les gestants tenen un 4,2% més de risc d’infectar-se i un 5,4% més d’acabar ingressade­s. “Una gestant no vacunada té 23 vegades més risc d’ingressar que una de vacunada”, adverteix Carmen Cabezas. Efectes secundaris? “Només es coneixen els mateixos que en la resta de les persones de la seva edat”. Efecte sobre el fetus? “Segons les dades de més de 100.000 embarassad­es que es van vacunar als Estats Units, no hi va haver efectes nocius ni sobre elles ni sobre els fetus”. En canvi, recorda Cristina Martínez, “sí que sabem que transmet immunitat al fetus, el protegeix”.

N’hi ha poques de vacunades, en part perquè la majoria són molt joves i la franja d’edat es va obrir fa poc per a les cites de vacunació, però també s’han endarrerit perquè el primer trimestre d’embaràs és el més delicat de cara a qualsevol medicació, i els consells no han estat unànimes. Ahir, en ple agost, mil profession­als participav­en en un monogràfic sobre la vacunació i l’embaràs organitzat per Salut.

“Amb una incidència de més de 300 casos per 100.000 habitants als set dies, el risc de contagi és molt alt, i cal actuar”, recorda Carmen Cabezas.

La majoria dels casos es registren en gestants de menys de 18 anys (23,4%) i entre els 18 i els 24 anys (18,4%), el grup, lògicament, menys vacunat. En conjunt, un 20% de totes les embarassad­es tenen una dosi, i gairebé un 12%, totes dues.

L’altra prioritat en aquest moment són les persones de més de 30 anys. “Tenim vacunes disponible­s; aquesta setmana n’hem rebut 407.810. És el més important que cal fer aquest estiu”, insisteixe­n a Salut sobre els grups d’edat que ja s’haurien d’estar posant la segona. Entre els 30 i els 34, només la meitat s’han posat la primera.

La cinquena onada, amb un 99% de variant delta, continua baixant en contagis tant en joves com en més grans de 50 anys. Baixa la pressió en atenció primària i en les trucades de vigilància del 061, i les hospitalit­zacions (2.148) comencen a disminuir també entre els més grans de 50.

La situació a les ucis està pendent de consolidar-se aquesta setmana, perquè ahir hi havia vuit casos menys entre els 581 ingressats crítics, però encara hi ha fluctuacio­ns entre els de més de 50 anys, el grup amb més afectats.

“La tendència és bona, però encara hi ha molta tensió als hospitals”, va recordar Carmen Cabezas. L’apartat on encara no hi ha bones notícies és el de defuncions: ahir, 28 persones més.c

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Una embarassad­a amb covid a l’uci de l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona
ANA JIMÉNEZ Una embarassad­a amb covid a l’uci de l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain