La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més de 50.000 adolescent­s demanen cita el primer dia

Els alumnes d’ESO podran començar el curs amb dues dosis

- A. MACPHERSON Barcelona

Ho vaig provar ahir a la nit a les dotze. No vaig poder. Ho vaig tornar a provar a les set del matí. Tampoc. Vaig demanar ajuda al 061 per si havia fallat alguna cosa. A les vuit ja teníem cita”, explica la Verónica, la mare de la Nora, de 13 anys i mig, quan falta poc més d’un mes perquè comenci el tercer curs de l’ESO.

Ahir es va posar en marxa el web de cites per als 300.000 catalans nascuts entre el 2006 i l’agost del 2009 (cal tenir 12 anys fets per poder-se vacunar), i la resposta va ser potent: a les quatre de la tarda ja hi havia 51.178 cites agafades arreu de Catalunya.

La Nora va fer un salt per mostrar tota la seva elasticita­t, energia i alegria sortint del punt de vacunació de la Fira a Barcelona, però la seva mare reconeix que tenia certes reticèncie­s: “En tenia ganes, per estar vacunada com nosaltres, però no amagava les objeccions a la punxada i a una possible reacció. ‘I si em passa alguna cosa?’, deia”, segons el relat de la mare. “És conscient que és com la mascareta: fa nosa, però et dona seguretat. Et dona un plus de tranquil·litat”.

La Nora ha conegut de prop casos greus de covid, fins i tot la mort d’una persona molt pròxima. A casa, tots vacunats amb dues dosis. Ningú no se la juga amb això.

En Guillem i l’Adrià, uns bessons que al setembre passaran a segon curs de l’ESO, hi van anar amb les seves cosines, Mariona i Martina, del mateix curs. “Sempre van junts a tot arreu, i a la vacuna també”, explica la Carla, la mare dels bessons.

Mentre rebien la punxada a la Fira es mostraven especialme­nt seriosos: “Em penso que per totes les càmeres que hi ha”, aclareix la mare. Però, quan van sortir, els watsaps sonaven contínuame­nt. Desenes de missatges dels companys de classe i d’amics amb les fotos que donaven fe que s’havien vacunat.

“Els sembla una cosa important, i més després de l’any que han passat. Però ja saben que les classes començaran com van acabar. De moment, no canvia res”, explica la Carla.

Així doncs, els 300.000 convocats podran estar vacunats amb la pauta completa abans que comencin les classes, ja que les vacunes disponible­s per a ells són Pfizer, amb un termini de tres setmanes entre les dues dosis, i Moderna, amb un lapse de 28 dies.

Si abans que es disparés la cinquena onada l’estratègia era oferir la vacunació als mateixos instituts per facilitar-ne la gestió, la situació actual, amb més de 300 casos per 100.000 habitants en set dies, i amb la pressió hospitalàr­ia i de les ucis al màxim, no permet demorar res. “Hi ha moltes vacunes disponible­s, i cal posar-les totes com més aviat millor”, repeteix una vegada i una altra Carmen Cabezas, responsabl­e de Salut Pública.

L’estratègia en aquest grup es va decidir entre totes les comunitats autònomes per assolir com més aviat millor la immunitat de grup i, de passada, protegir l’entorn escolar.c

El WhatsApp dels adolescent­s es va omplir ahir amb proves fotogràfiq­ues que s’havien vacunat

 ?? XAVIER CERVERA ?? La Nora (13 anys) amb la seva mare, la Verónica, saltant d’alegria després de vacunar-se
XAVIER CERVERA La Nora (13 anys) amb la seva mare, la Verónica, saltant d’alegria després de vacunar-se

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain