La Vanguardia (Català-1ª edició)

Almenys 1.108 dones i 41 menors han mort per la violència masclista

Els 30 crims registrats del gener a l’agost igualaran o superaran els del 2020

- DOMINGO MARCHENA Barcelona

És demagògic, sí, però què passaria si en menys de vuit mesos la plantilla d’un equip de rugbi, de bàsquet o de futbol desaparegu­és? Què passaria si des del gener haguéssim hagut d’enterrar 30 esportiste­s? Doncs aquesta és la xifra de víctimes de la violència masclista: 30, si es confirma –com tot fa témer– que aquesta és la causa de l’últim assassinat, el d’una dona de 25 anys descobert a Cambrils dilluns.

Des del gener a finals d’agost de l’any passat van ser assassinad­es 33 dones. Som a principis de l’agost i aquest any ja en són 30. Segons la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere, 1.108 dones i 41 menors han caigut en aquesta guerra invisible. I això és la punta de l’iceberg: les estadístiq­ues sobre les dones van començar el 2003; i les dels nens i nenes, el 2013. Cal fer un esforç per posar cara i ulls a tots els números.

Una dada reflecteix la cautela amb què s’han d’examinar les estadístiq­ues. El Govern central computa aquest any només tres menors assassinat­s per les parelles o exparelles de les seves mares: un a les Balears, un altre a Madrid i un tercer a les Canàries. Per desgràcia, les morts són quatre, si es compten les germanes Anna i Olivia de Tenerife, però com que el cos de la primera encara no ha aparegut el cas encara està administra­tivament “en investigac­ió”.

“Deixeu, els que aquí entreu, tota esperança”, diuen les portes de l’infern de la Divina Comèdia. Això podria dir també el portal de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere. Se succeeixen les campanyes, les denúncies i els actes de repulsa, però els assassinat­s no s’aturen. Almenys 317 fills i filles, altres víctimes allunyades dels focus, han quedat orfes per aquest flagell des del 2013 (13, durant l’any passat).

Les xifres són hiperbòliq­ues. Des del 2007 fins al 31 de març del 2021, últim període analitzat, es van presentar gairebé 1.744.000 denúncies per violència de gènere. Un tòpic molt assentat al·lega que moltes denúncies són falses i es presenten per revenja o per obtenir més bones sentències de divorci o de separació. Les memòries del Consell General del Poder Judicial ho desmenteix­en any rere any. Les denúncies falses són una ínfima minoria.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Concentrac­ió de repulsa per un crim masclista a Porqueres (Pla de l’Estany) el 3 de juny
PERE DURAN / NORD MEDIA Concentrac­ió de repulsa per un crim masclista a Porqueres (Pla de l’Estany) el 3 de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain