La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya tindrà vuit estacions de l’AVE

-

aeroport amb capacitat per a 5 milions de passatgers anuals que abans de la pandèmia en va assolir 1 milió.

Per fer realitat de manera ràpida la reivindica­da estació intermodal de l’aeroport de Reus l’“opció prioritàri­a” és recuperar el projecte ja presentat i adjudicat fa més de deu anys pel Ministeri de Foment (64,2 milions i un termini d’execució de 29 mesos), destaquen fonts del Govern. Els terrenys, ja preparats, estan ubicats al costat del corredor mediterran­i.

Aquesta solució s’imposa a la possibilit­at de modificar el projecte i acostar més l’estació a l’aeroport, cosa que evitaria haver de crear un servei d’autobusos llançadora per als qui vulguin volar. Aquesta millora obligaria a començar de nou la tramitació, fet que retardaria el calendari. Amb la primera opció, es preveu que estarà a punt el 2026.

També a Girona veuen “un error” la no-connexió directa de l’estació de l’AVE amb el Prat. El director de l’Institut de Recerca en Turisme, Lluís Prats, argumenta que l’ampliació de l’aeroport barceloní obrirà la porta perquè aterrin més avions de grans dimensions. “Per omplir aquests avions necessites flux d’arribada de passatgers i això només amb el Prat és difícil d’aconseguir-ho”, explica. Prats posa com a exemple el que passa 500 m en altres grans ciutats europees que tenen una xarxa important d’aeroports principals i secundaris molt ben connectats.

Tot i així, la creació d’una estació de l’AVE a l’aeroport de Girona va molt més enllà de la connexió aeroportuà­ria amb Barcelona i tindria altres utilitats per al territori. Un estudi encarregat per l’Ajuntament de Girona a la universita­t britànica de Cranfield assenyalav­a que disposar d’alta velocitat a l’aeroport permetria doblar l’àrea d’influència de la terminal fins a uns 5 milions de passatgers. El president de la Comissió d’Ordenació del Territori de la Cambra de Comerç de Girona, Àlex Gilabert, destaca l’ambició que sempre ha tingut l’aeròdrom de Girona de ser l’aeroport del sud de França, en l’àrea d’influència de Perpinyà i el Rosselló.

El territori entén que l’estació a l’aeroport guanyaria més pes si es desplacés part del trànsit aeroportua­ri

Elaboració pròpia i Google Earth low cost que actualment opera a Barcelona. “Hem d’intentar que vinguin més aerolínies a Girona; l’aeroport facilita la connexió en mitja hora amb el centre de Barcelona”, sosté el president de la Federació d’Hostaleria de Girona, Antoni Escudero. En la mateixa direcció remen

El territori ha rebut amb alegria l’anunci de les dues noves estacions, llargament esperades

a Reus i tota la Costa Daurada.

La vella aspiració del sector turístic i econòmic de Girona de disposar d’una estació de l’AVE a l’aeroport és més a prop, però al territori hi impera la “prudència” després de tants anys d’espera. Quan sigui una realitat l 2026, segons els càlculs del Govern espanyol i la Generalita­t, hauran passat tretze anys des d’aquell primer projecte redactat pel Govern català que plantejava aprofitar un baixador situat a 3 quilòmetre­s de l’aeroport, que havia de ser utilitzat per un milió de viatgers.

Finalment, l’estació de l’alta velocitat a l’aeroport de Vilobí d’Onyar se situarà en un lloc més pròxim a la terminal. Fonts del Govern assenyalen que s’ubicarà a prop de l’aeroport i que la nova estació obligarà a crear una desviació, una mena de ramal d’uns 400 metres que conduiria a l’estació per tornar a enllaçar amb la via principal de l’AVE que costaria uns 30 milions d’euros. Actualment l’estudi informatiu que haurà d’analitzar les diferents alternativ­es de la ubicació, com serà l’edifici i la seva connexió amb l’aeroport, està en fase de redacció i la previsió és que estigui tot a punt en un termini de 24 mesos.c

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? La torre de control de l’aeroport de Vilobí d’Onyar, a Girona
PERE DURAN / NORD MEDIA La torre de control de l’aeroport de Vilobí d’Onyar, a Girona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain