La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Diagonal continuarà en obres almenys dos anys més

- JOSE POLO Barcelona

El tram de l’avinguda Diagonal de Barcelona, que està afectat des de l’any passat per les obres del nou col·lector d’aigües, no recuperarà la normalitat completa fins que acabin els treballs de prolongaci­ó del tramvia des de la plaça de les Glòries fins al passeig de Sant Joan, que de moment no tenen un calendari oficial fixat, malgrat que es pretén que sigui una realitat el 2023. Des de l’Ajuntament s’esforcen per fer que les dues actuacions es facin de manera compassada. És a dir, sincronitz­ar les obres perquè tal com acabi una arrenqui l’altra i així es minimitzi l’impacte en la mobilitat i en els veïns. Segons fonts municipals, serà al setembre quan es concretarà el calendari. La previsió és que arrenquin a finals d’any, just quan acabin les obres del col·lector. Però avui dia es desconeix quan aquest tram entorn el passeig de Sant Joan recuperarà la total normalitat, malgrat que el Consistori pretén minimitzar l’impacte de les obres del tramvia actuant per trams.

Això sí, des de l’Ajuntament s’informa que, amb més de la meitat del col·lector realitzat, durant l’estiu es podran alliberar alguns espais, i això reduirà l’afectació en la mobilitat de l’enclavamen­t. Per exemple, a finals d’aquest mes acabarà el tall del tram del carrer Bailèn i un mes després el de Mallorca.

Mentrestan­t, les obres del col·lector, que permetran el desdoblame­nt de la infraestru­ctura entre el carrer Girona i el passeig de Sant Joan, avancen a bon ritme complint amb el calendari. Concretame­nt, ja s’ha completat un 72% d’una actuació, pendent des de fa anys, que acabarà el 21 de desembre. És de vital importànci­a per diversos aspectes. En primer lloc, és imprescind­ible per dur a terme la unió entre el Trambaix i el Trambesòs, una de les mesures estrella del govern municipal. Amb el tramvia en circulació, és impossible fer una acció d’aquest abast –la longitud del desdoblame­nt és de 309 metres– a la xarxa de claveguera­m de la ciutat.

D’altra banda, la creació d’aquesta infraestru­ctura, una d’aquelles obres que no es veu perquè va per sota terra però que és imprescind­ible per al bon funcioname­nt de la ciutat, prepararà aquesta part de la capital catalana davant episodis d’inundacion­s. L’actual col·lector, realitzat durant el segle XIX, quan a Barcelona la població era molt menys, col·lapsa quan plou amb certa intensitat. Quan arriba al límit de la seva capacitat, l’aigua surt a la superfície. Per això no és estranya la imatge de la incòmoda capa de líquid que apareix per les voreres i la calçada quan cauen precipitac­ions o fins i tot

La construcci­ó del nou col·lector enllaçarà amb els treballs per unir el Trambaix amb el Trambesòs

La infraestru­ctura està preparada per suportar l’impacte de l’emergència climàtica

entrant en els locals quan hi ha pluges torrencial­s.

Amb una inversió de 7,7 milions d’euros, el nou col·lector conviurà amb l’antic augmentant la capacitat de desguàs en un 70%. “Està dissenyat per a grans pluges tenint en compte el canvi climàtic”, va explicar ahir el director tècnic de Bimsa, Paco Alcañiz. Aquesta empresa municipal és la que està executant el projecte ideat per una altra firma del Consistori, Barcelona Cicle de l’Aigua, que va comptar amb la col·laboració de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya. Una de les singularit­ats de l’actuació és una presa que dota de la velocitat exacta l’aigua perquè tot plegat funcioni de manera correcta.

“Ens hem de preparar per frenar el transatlàn­tic de l’emergència climàtica”, va recalcar el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia. “Cada vegada més sovint veiem tempestes més extremes, i l’actual sistema és obsolet”, va afegir l’edil.c

 ?? XAVIER CERVERA ?? La construcci­ó del nou col·lector de l’avinguda Diagonal de Barcelona encara l’última fase
XAVIER CERVERA La construcci­ó del nou col·lector de l’avinguda Diagonal de Barcelona encara l’última fase

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain