La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Palau Reial ha patit un destí erràtic

-

Una vegada proclamada la Segona República, tot va ser molt ràpid. El dia 23 d’abril ja s’informava que havia estat confiscat el Palau Reial de Pedralbes.

De tal actuació, realçada amb la presència de l’alcalde Jaume Aiguader, se’n va encarregar un funcionari de la Delegació d’Hisenda. Quedava així oficialitz­at el seu pas a la propietat de l’Estat, sota la vigilància d’una guàrdia de carrabiner­s.

Tres dies després se solemnitza­va una altra actuació. Vingut a Barcelona el president de la República, Niceto Alcalá Zamora, es va dirigir al Palau Reial. Al saló del Tron, i acompanyat per Francesc Macià, president de la Generalita­t, va prendre la paraula en termes més afectuosos que protocol·laris: “Tinc l’honor de lliurar el palau de Pedralbes a la ciutat de Barcelona. I engrandeix aquesta alegria un detall: que la transmissi­ó es produeix a favor d’un alcalde, el doctor Aiguader, que té guanyats des de fa temps el meu cor i la meva amistat”.

I llavors va començar una erràtica llista de destins que no deixa de sorprendre.

L’octubre d’aquell 1931 el palau ja va ser reconverti­t en Residència Internacio­nal de Senyoretes Estudiants. El destí va ser breu, atès que l’any següent ja va passar a ser Museu d’Arts Decorative­s.

La guerra incivil va provocar un canvi radical: seu del govern de la República, sota les presidènci­es de Manuel Azaña i de Juan Negrín.

El general Franco va decidir quedar-se’l com la seva residència habitual. Hi va estar catorze vegades, i hi va rebre Evita

Perón el 1947 i el vicepresid­ent Nixon el 1963. Els últims anys l’alcalde Porcioles va aconseguir combinar l’ús per al dictador amb una categoria museística, cosa que llavors justificav­a introduir-hi una decoració de categoria patrimonia­l.

La democràcia va permetre recuperar la titularita­t municipal perduda; per això el 1990 va passar a ser Museu de Ceràmica, ampliat després amb Arts Decorative­s.

A l’abric dels Jocs Olímpics el 1997 va derivar en escenari per a la recepció i el banquet del casament de la infanta Cristina.

El 2004 se’n va cedir l’ús a la Generalita­t, un període que va allotjar les col·leccions d’indumentàr­ia, tèxtil i arts gràfiques.

El president Zapatero el va promoure el 2008 com a seu de la Unió per la Mediterràn­ia. Des del 2014 està tancat al públic, excepte per a actes institucio­nals. Uf!c

Pocs dies després de proclamar-se la República es va fer el gest de lliurament a l’Ajuntament

 ??  ?? La presència de l’alcalde Aiguader (al centre) solemnitza­va la confiscaci­ó el 1931
La presència de l’alcalde Aiguader (al centre) solemnitza­va la confiscaci­ó el 1931

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain