La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moreno podria amagar 900 milions

El productor s’hauria preparat per fugir d’Espanya: “Aquí ja he viscut una vida”

- JOAQUÍN VERA Madrid

La víctima principal del productor audiovisua­l José Luis Moreno sembla que té nom i cognom: Alejandro Roemmers. Es tracta de l’empresari argentí que –amb una de les fortunes més importants del país– hauria avançat més de 32 milions d’euros perquè el ventríloc fes una gran sèrie que no va veure mai la llum.

“És lamentable que després d’haver aportat diners durant més de dos anys estiguin demanant un primer capítol [...] Com et vaig dir, estic disposat a tot. Em sento enganyat”, va escriure Roemmers a Moreno en un missatge de WhatsApp inclòs al sumari a què ha tingut accés La Vanguardia.

En aquella conversa d’alt voltatge intervingu­da, Roemmers li recorda que a canvi de 32 milions d’euros l’únic que ha vist ha estat “un guió inconclús” i un tràiler que –segons els experts que va consultar– “no té la qualitat” promesa per vendre “una sèrie a més de tres milions per capítol”.

Aquest missatge li va arribar a una de les administra­dores de Moreno, que va comentar –amb enorme grau de preocupaci­ó– a una altra companya el contingut, que es recull en un informe de la Policia: “Què pretén que fem, ara?”.

Aleshores totes dues comenten que “una auditoria no la podrien aguantar” perquè Moreno ha pogut “mentir molt amb factures”. “Només els viatges privats eren dos milions d’euros”, revela una de les interlocut­ores que se citen al sumari de la causa instruïda.

I és a partir d’allà –i sense sospitar que estaven sent gravades pels agents– que comencen a descobrir tota la trama. “El més gros és quan van començar a passar factures de personal que no existien, que eren com si treballess­in 100 persones i només n’hi havia dues”. “Recordes aquelles factures que passaven de 20.000 i 30.000 euros de càtering de gent que no existia?”, li pregunta una a l’altra. “Doncs va ser així durant mesos”, afegeix. Un modus operandi que es repetiria amb els platós, atès que s’emetien factures per

SANTORAL

Mare de Déu de les Neus, de l’Àfrica, Blanca, Eivissa, Remei, Osvald, Afra, Hilària, Digna, Cantidià, Margarida, Cantidi, Frederic

“construcci­ons de decorats que no existien”.

“Uns li van intentar obrir el cap, i d’altres l’intentaran ficar a la presó”, diu en un moment de la conversa una de les dones, que torna a advertir que “si els

Xavier Trias exalcalde de Barcelona

Operació Titella

El sumari revela com presumptam­ent va estafar un empresari amb una sèrie que no va veure la llum

fessin una auditoria seria gravíssim, perquè no tenen suport de justificac­ió”. I concreta: “El que perjudica serien els 16 milions que s’ha quedat Moreno”. La xerrada s’acaba quan una d’elles li diu que “un dia d’aquests” el productor audiovisua­l s’acabarà escapant, una cosa que “sempre ha dit”, però que si ho fes “seria amb molts diners”.

I tant. En una de les conclusion­s incloses al sumari es recull que com a “conseqüènc­ia directa” de la situació financera per la qual travessa el ventríloc, aquest últim hauria decidit anar-se’n del país. El seu pla de fugida, segons els indicis obtinguts pels investigad­ors, passaria per “vendre ràpidament” tot el que té a Espanya i marxar “sense liquidar res”. Això suposaria que no introduiri­a al nostre país “els diners” que sembla que té ocults a l’estranger: entre 400 i 900 milions d’euros.

En una altra conversa intervingu­da el 25 de febrer –tot just abans de ser detingut i després posat el llibertat sota una fiança milionària–, Moreno confessa a un dels seus immediats col·laboradors que ell “ja ha viscut una vida” i fora [d’Espanya] està “molt organitzat”. “Me n’he d’anar urgentment. Totes les despeses de fora es paguen fora, jo és com si tingués una altra vida i és la que vull, però ja definitiva­ment, perquè no tinc motius per contaminar-me aquí ”. A això el seu company li respon: “Jo et dono menjar aquí i tu em dones menjar a fora”.

Pel que sembla, Moreno hauria establert dues futures seus de residència: Los Angeles i Londres.c

 ?? SERGIO R MORENO / GTRES ?? José Luis Moreno, de 74 anys, va ser detingut el 29 de juny i posat en llibertat sota fiança després de declarar davant el jutge
SERGIO R MORENO / GTRES José Luis Moreno, de 74 anys, va ser detingut el 29 de juny i posat en llibertat sota fiança després de declarar davant el jutge
 ?? EFE / EMILIO NARANJO ?? El jutge Santiago Pedraz.
EFE / EMILIO NARANJO El jutge Santiago Pedraz.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain