La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Vida, el Canet Rock i el Cruïlla registren 2.279 contagis de covid

El sector veu “poc rigoroses” les dades aportades per la Generalita­t

- LEONOR MAYOR ORTEGA Barcelona

Un informe del Departamen­t de Salut de la Generalita­t assenyala el sector dels festivals de música com a focus de contagi del coronaviru­s. L’estudi, fet als festivals Vida, Canet Rock i Cruïlla, conclou que entre els prop de 50.000 assistents a aquests tres esdevenime­nts hi va haver 2.279 contagis de covid. Són 842, un 58,59%, positius de coronaviru­s més que en altres grups de població semblants, o grups mirall, que no havien assistit a espectacle­s d’aquestes caracterís­tiques.

Salut reconeix que en aquests tres festivals es van prendre meticulose­s mesures per evitar la propagació de la covid: es van celebrar a l’aire lliure i els assistents estaven obligats a portar mascaretes FFP2 i a presentar un test d’antígens. Per això, atribueix l’alça de contagis en aquests tres esdevenime­nts al fet que “les mesures de protecció no es van seguir correctame­nt per part de tots els assistents”.

A més a més, a l’informe de la Generalita­t s’ha detectat que 271 persones, un 0,45% dels espectador­s d’aquests tres festivals, van anar als concerts contagiats de coronaviru­s: “Tenien un diagnòstic positiu els deu dies previs al festival i, per tant, haurien d’haver complert l’aïllament, cosa que no van fer”. “Si els assistents haguessin respectat les mesures estipulade­s, probableme­nt no s’hauria registrat aquest increment de casos”, conclouen a Salut.

El director del Cruïlla, Jordi Herreruela, es mostra “dolgut” per les conclusion­s del departamen­t i posa en dubte les dades utilitzade­s per elaborar l’informe. “Són poc rigoroses i difícils d’interpreta­r”, indica en declaracio­ns a La Vanguardia.

Herreruela va presentar a Salut informació sobre 40.000 espectador­s, però per elaborar l’estudi només s’han analitzat les dades de 24.000. “No entenem el criteri pel qual s’ha exclòs 16.000 persones del sondeig”, assenyala el director del Cruïlla.

També es pregunta si el grup mirall amb què s’ha fet la comparació té caracterís­tiques semblants a les del públic del Cruïlla. A més a més, recorda que al festival es van detectar 285 casos de covid en cribratge prèvia, cosa “que l’informe no esmenta”.c

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Mesures anticovid al festival Cruïlla
MANÉ ESPINOSA Mesures anticovid al festival Cruïlla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain