La Vanguardia (Català-1ª edició)

Prop d’1,3 milions de persones tenen dificultat per obtenir efectiu

El tancament de sucursals bancàries i caixers obre altres opcions com Correos

- CONCHI LAFRAYA Madrid

El tancament de sucursals bancàries i caixers està provocant que en alguns petits municipis sigui cada cop més difícil obtenir diners en efectiu.

El Banc d’Espanya va advertir ahir que gairebé un 3% de la població espanyola, és a dir, al voltant d’1,3 milions de persones, troben dificultat­s a l’hora d’obtenir diners en metàl·lic, especialme­nt a Castella i Lleó, on la cobertura d’oficines i caixers ha estat sempre menor, així com a Galícia.

Un article analític, publicat per l’organisme i elaborat per la investigad­ora Diana Posada, ressalta que encara que “la vulnerabil­itat en la resta d’Espanya és baixa”, s’haurien d’impulsar “solucions alternativ­es”, com utilitzar les oficines de Correos com a complement a les sucursals.

Aquesta pràctica l’està utilitzant el Banco Santander que va segellar un acord amb l’ens públic perquè els seus clients puguin utilitzar els 4.675 punts d’atenció de Correos des del primer trimestre d’aquest any de forma gratuïta si en el municipi l’entitat financera no té presència física.

No es tracta d’una pràctica nova, ja que l’informe recull que en països com Irlanda, el Regne Unit o Austràlia està molt estès que s’utilitzin les oficines postals per retirar o dipositar diners en efectiu.

Una altra proposta que llança l’organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos és que es pugui retirar o dipositar efectiu als establimen­ts comercials, tècnica que es coneix en terminolog­ia anglesa amb la denominaci­ó cashback o cash-in shop. “Es tracta d’una solució que està tenint més rellevànci­a en grans grups urbans”, apunta l’informe. Aquesta pràctica la va posar en marxa el 2016 a Espanya el banc ING en firmar acords amb la cadena d’alimentaci­ó Dia i amb les gasolinere­s Galp i Shell perquè a través de la seva aplicació Twyp Cash es pugués extreure entre 20 i 150 euros en prop de 3.500 establimen­ts.

El Banc d’Espanya fa aquesta crida als bancs perquè des del 2008 s’han tancant prop del 50% de les sucursals bancàries i han desaparegu­t un 20% dels caixers. A finals del 2020, el nombre d’oficines bancàries i de caixers automàtics de tota mena a Espanya

era de 22.299 i 49.481, respectiva­ment, cosa que suposa 1,5 punts d’accés a l’efectiu per cada 1.000 habitants del territori espanyol. A més, els 6.000 caixers d’operadors independen­ts es concentren en grans nuclis urbans del vessant mediterran­i, al sud i al centre peninsular, i s’instal·len en zones d’elevat trànsit, com les estacions de tren, els aeroports o els centres comercials. Però a les zones rurals són menys freqüents, indica el document.

El regulador argumenta que amb les fusions aquest procés de passar el forrellat en sucursals bancàries i caixers s’està accelerant. Fins i tot proposa que als estancs o administra­cions de loteries es poguessin obtenir diners en metàl·lic.

L’informe conclou que més del 98% de la població espanyola compta amb un caixer a una distància d’uns cinc quilòmetre­s, però hi ha diferèncie­s entre províncies. Només en sis províncies, entre les quals es troben Biscaia, Tenerife o Cadis, el 100% de la població té una oficina bancària en un radi de cinc quilòmetre­s.

A més, en municipis de menys de 400 habitants, cada vegada hi ha menys sucursals bancàries. En el cas de Catalunya, a Barcelona

hi ha 99 municipis sense oficina ni caixer; a Girona, 123; a Lleida, 130 i a Tarragona, 91. Això està succeint també a Castella i Lleó, que per la seva extensió geogràfica sempre ha tingut menys oficines. Una solució en aquesta regió han estat els agents comercials o les oficines mòbils, com les que va activar Bankia al

El Banc d’Espanya proposa que es puguin treure diners d’administra­cions de loteria o d’estancs

Les fusions bancàries estan accelerant la desaparici­ó d’oficines a diferents comunitats autònomes

seu dia per a pobles sense sucursal bancària. L’informe destaca que els ciutadans de més de 60 anys amb poc ús de noves tecnologie­s són els que més requereixe­n la sucursal bancària o el caixer per obtenir diners en efectiu i pagar les seves compres diàries.

 ?? GREMLIN / GETTY ?? A Espanya hi ha 49.481 caixers, dels quals uns 6.000 pertanyen a xarxes independen­ts
GREMLIN / GETTY A Espanya hi ha 49.481 caixers, dels quals uns 6.000 pertanyen a xarxes independen­ts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain