La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mapes amb pedigrí

L’editorial Alpina compleix 75 anys amb la mirada posada en el turista europeu i l’objectiu de consolidar vendes al mercat espanyol

- ROSA M. BOSCH Barcelona

Que una petita editorial, amb seu a Granollers, especialit­zada en cartografi­a i guies de muntanya hagi sobreviscu­t 75 anys pot considerar-se tota una heroïcitat. Alpina va començar a caminar el 6 de febrer del 1946 gràcies a les inquietuds, com a excursioni­sta i geògraf, de Salvador Llobet, el seu fundador i ideòleg. El repte d’aquesta empresa familiar que s’ha encarat a no poques crisis al llarg de la seva història és consolidar-se al mercat espanyol i augmentar les seves vendes entre els turistes francesos, alemanys, holandesos, belgues i britànics que destinen part de les seves vacances a practicar el senderisme o el ciclisme a les Canàries, les Balears o el Pirineu, amb permís de la pandèmia.

El client estranger ha passat de representa­r el 7% del seu volum de negoci el 2015 al 20% el 2019. “Tenim una xarxa de distribuïd­ors a França, Bèlgica i Alemanya, on tenen més cultura cartogràfi­ca”, apunta Martí Nadal, director editorial.

Una actualitza­ció del mapa de l’Aneto amb un facsímil de l’editat el 1957 és una de les novetats d’aquest 2021 de celebracio­ns. El catàleg ha anat augmentat fins a superar els 150 títols però la xifra de negoci s’ha estancat, en part per la caiguda del visitant estranger a causa de la covid. Alpina va protagonit­zar una etapa de creixement del 2007 al 2011, durant la qual va emprendre una renovació tecnològic­a per estar al dia. El 2011, va facturar una xifra rècord, 1.100.000 euros, però el 2012 es va iniciar un descens situant-se entre els 600.000 i 650.000 dels darrers exercicis.

Alpina té una clientela fidel de muntanyenc­s que valoren la informació de qualitat, però cada cop són més les persones que es guien per aplicacion­s gratuïtes.

L’empresa, propietat de la família Llobet i amb una petita participac­ió en l’accionaria­t del doctor en Geografia Antonio Gómez, deixeble del fundador, ven en situació normal, abans de la covid, uns 100.000 exemplars. L’augment dels senderiste­s àvids de natura que ha registrat el nostre país no s’ha traduït fins al moment en més demanda d’aquest producte. Tot i així, si abans del 2020 sortien entre 400 i 500 exemplars de la cartografi­a de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el 2020 es van exhaurir les existèncie­s i en només tres mesos del 2021 se’n van vendre mil.

Entre els productes estrella destaquen els mapes dels parcs nacions d’Ordesa i Mont Perdut i d’Aigüestort­es i Estanys de Sant Maurici, les destinacio­ns més sol·licitades a l’estiu. La seva oferta inclou també guies familiars, rutes per córrer, de BTT o de vies ferrades.

Martí Nadal recorda que la cartografi­a és una feina artesanal, que no acaba mai i que requereix la complicita­t “de pastors i la gent gran de cada enclavamen­t”.c

L’empresa ubicada a Granollers factura una mica més de 600.000 euros anuals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain