La Vanguardia (Català-1ª edició)

Canvi climàtic en acció

-

Intenses onades de calor a Turquia i Grècia, amb temperatur­es que s’han acostat als cinquanta graus centígrads alguns dies, i que han provocat grans incendis forestals, d’una gravetat que no es recorda. Incendis forestals així mateix a Sibèria amb una freqüència i intensitat sense precedents. Pluges torrencial­s a Alemanya i Bèlgica, també inusuals, que han provocat inundacion­s amb un balanç de dos-cents morts. Gelades fora de temporada a França que han arruïnat la verema i que les autoritats qualifique­n de catàstrofe agronòmica. Tots aquests fets il·lustren la multiplica­ció dels fenòmens meteorològ­ics adversos a Europa que, segons els científics, responen al canvi climàtic accelerat del planeta. Al seu dia ja van advertir que la freqüència i la gravetat d’aquests impactes de l’escalfamen­t de l’atmosfera augmentari­en. Aquest mateix any ja s’han produït fets similars i sense precedents als Estats Units (Califòrnia), el Canadà, Austràlia i la Xina.

La multiplica­ció d’incendis forestals, que cremen i han cremat enormes hectàrees de boscos a tot el món, provocats per les altes temperatur­es, genera importants quantitats de diòxid de carboni a l’atmosfera i destrueix arbres que, precisamen­t, el podrien absorbir. Els incendis forestals són, per tant, carburants que acceleren al seu torn el canvi climàtic.

L’escalfamen­t del planeta i els seus efectes ja han deixat de ser un pronòstic científic per convertir-se en una realitat present que, segons tots els indicis, tendeix a agreujarse, amb els perills que això suposa. Les accions dels governs per limitar a 1,5 graus, 2 pel cap alt, l’escalfamen­t de la Terra, segons l’establert a l’acord de París del 2015, no semblen suficients, com molts científics adverteixe­n també. Des d’aleshores les emissions de gasos hivernacle no només no s’han reduït sinó que han augmentat. Això és gravíssim. És important, per tant, aconseguir que la comunitat internacio­nal assumeixi la responsabi­litat que té respecte a la conservaci­ó del planeta per a les noves generacion­s. En aquest sentit cal tenir polítiques mediambien­tals més ambicioses i pressionar els governs per complir-les des d’una conscienci­ació i una mobilitzac­ió social més grans. Són molts els interessos econòmics que pressionen en contra de les reformes i transforma­cions necessàrie­s per avançar en la descarboni­tzació de l’activitat humana i de l’economia. Però la mateixa supervivèn­cia del planeta està en joc i això, com els fets demostren dia rere dia, no són només paraules.c

La multiplica­ció d’incendis forestals per altes temperatur­es és una alarma greu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain