La Vanguardia (Català-1ª edició)

La producció industrial es desacceler­a pels retards en els subministr­aments

La crisi de semiconduc­tors trenca amb la tendència a l’alça

-

LA VANGUARDIA últims mesos “a problemes de subministr­ament en molts sectors industrial­s, especialme­nt de l’automòbil”, que han tingut retards en tota mena d’entregues de béns tecnològic­s i de metalls. La crisi dels semiconduc­tors, ocasionada arran de l’elevada demanda d’aquests béns (claus per produir tota mena de productes electrònic­s), l’escassetat de fabricants i la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina ha causat els retards. Tot i això, Torres no vol encendre les alarmes. Assegura que les comandes estan ben orientades aquest estiu i que el sector espera que els subministr­aments es normalitzi­n en els propers mesos, de manera que la producció industrial torni a registrar sòlids creixement­s.

Si es compara la producció industrial del mes de juny amb el mateix període de l’any anterior la situació és completame­nt diferent. L’IPI va créixer un 11,2% respecte al mateix mes de l’any anterior (un 11,1% si es corregeixe­n efectes estacional­s i de calendari). Per sectors i comparant amb el mateix període de l’any anterior, la producció de béns de consum durador (vehicles, electrodom­èstics...)

Les fàbriques pateixen els problemes de distribuci­ó de components a Espanya i Alemanya

va créixer un 25%, mentre que els de consum no durador (alimentaci­ó, etcètera) van pujar un 11%. Els béns d’equipament (de natura tècnica industrial) van veure augmentar la seva fabricació un 6%, els béns intermedis (que serveixen per fabricar altres productes), un 20%, i l’energia va augmentar un 3,4%.

Per comunitats autònomes, Catalunya va veure créixer aquesta taxa un 12,8%. Va ser el sisè territori amb més creixement en una llista encapçalad­a per Extremadur­a (36%), Astúries (23%) i La Rioja (21%). A Madrid, la producció industrial va créixer un 7,1%.

Aquests darrers resultats a l’alça s’expliquen per l’efecte rebot respecte a juny del 2020, quan l’economia just començava a despertar després de la paràlisi dels primers mesos de pandèmia.c

 ?? XAVI JURIO ?? Una treballado­ra d’una companyia d’il·luminació a Torà
XAVI JURIO Una treballado­ra d’una companyia d’il·luminació a Torà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain