La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rere els passos de Trump

Bolsonaro, tal com va passar al Perú i a Bolívia, denuncia frau abans de les eleccions

- ANDY ROBINSON Rio de Janeiro

“Vot imprès ja!”, deia una pancarta. “No al frau; el Brasil vol transparèn­cia a les eleccions del 2022”, un altre .

Uns 5.000 seguidors del president brasiler Jair Bolsonaro desfilaven al llarg de l’avinguda Amèrica de Copacabana, la famosa platja gairebé buida bé pel fred hivernal , bé per la pandèmia, o bé perquè molts carioques fugen dels actes bolsonaris­tes. Això sí, els manifestan­ts anaven poc abrigats, en uniformes grocs de la selecció brasilera de futbol i sense mascareta.

L’escena de diumenge passat recordava els esdevenime­nts del 2015 al Brasil quan Aécio Neves, el candidat derrotat a les eleccions del 2014, va denunciar un inexistent frau després de la victòria de Dilma Rousseff. Això va desencaden­ar la primera onada de protestes conservado­res que acabarien en la destitució, a través d’un impeachmen­t, de la presidenta d’esquerres i l’inici de la cursa de Bolsonaro cap a la presidènci­a brasilera.

Diumenge passat a Copacabana , igual com a São Paulo i Brasília, fins i tot hi havia manifestan­ts bolsonaris­tes que exhibien ninots inflables de l’expresiden­t Lula da Silva amb vestit de presidiari igual que llavors.

Ara, tot i això, Lula està absolt i la dreta brasilera denuncia els suposats fraus amb anticipaci­ó, ni més ni menys que 14 mesos abans de les eleccions presidenci­als de l’octubre del 2022. És més, el cop que es demana és un autocop per mantenir Bolsonaro al poder.

Segons Bolsonaro, el vot electrònic –utilitzat des de fa més de deu anys al Brasil sense cap indici d’irregulari­tats– serà manipulat per un Estat corrupte als comicis del 2022 per fer fora el president contra els desitjos del poble. L’única garantia democràtic­a –segons assenyala la narrativa bolsonaris­ta– és la tornada al vell sistema de paperetes impreses. Si això no passa, el president adverteix que demanarà la intervenci­ó de les forces armades en defensa de la democràcia.

És un guió digne d’una telenovel·la de l’estudi de Rede Globo a Rio de Janeiro. Però la base de suport al president s’ho creu. No se sap si l’amenaça d’autocop és un bluf per crear incertesa i intentar ressuscita­r les pèssimes expectativ­es electorals del president, el suport del qual s’ha desplomat els últims mesos, o si va a de debò.

No pas per primera vegada, Bolsonaro ha calcat la seva estratègia del seu exaliat a la Casa Blanca Donald Trump, que va denunciar frau abans de les eleccions l’any passat i després va donar llum verda a un assalt al Congrés. El cas és que la tàctica trumpista d’utilitzar les acusacions de frau per justificar intents de cop d’Estat s’ha posat de moda últimament en partits de dreta a totes les Amèriques, des del Perú fins a Bolívia passant pel Brasil. Líders ultraconse­rvadors com Keiko Fujimori al Perú o Fernando Camacho i Jeanine Áñez a Bolívia van denunciar fraus electorals inexistent­s fins i tot abans de saber els resultats.

A Bolívia, el polèmic suport

El president brasiler ataca el vot electrònic i amenaça amb un autocop si no se’n surt a l’hora de suprimir-lo

La peruana Fujimori o el bolivià Camacho van qüestionar els resultats electorals sense proves d’irregulari­tats

de l’Organitzac­ió d’Estats Americans (OEA) a les acusacions de frau a les eleccions d’octubre del 2019 va acabar amb la renúncia d’Evo Morales en el que molts ja consideren un cop d’Estat. Tot i que l’OEA encara defensa la seva decisió de denunciar el frau, diversos estudis –entre els quals dos d’acadèmics de renom a la Universita­t de Harvard, i un de la Universita­t de Salamanca– comproven que la pujada del vot de Morales a les hores de la matinada, qualificad­a com a fraudulent­a per l’OEA i la dreta boliviana, es devia al fet que les bases de suport del llavors president indígena en pobles rurals són els últims en comptabili­tzar el vot.

Al Perú, les denúncies de frau de Fujimori a les eleccions del juny també es van basar en acusacions de vots inflats en comunitats indígenes de la serra andina. Cap de les organitzac­ions observador­es no va donar crèdit a les denúncies. Ni tan sols l’OEA, amb la seva credibilit­at malmesa després dels esdevenime­nts a Bolívia, no ha qüestionat l’estreta victòria del candidat d’esquerra Pedro Castillo.

Però, igual com a Copacabana, milers de seguidors de Fujimori es van manifestar al centre de Lima per denunciar un frau inexistent i demanar una

 ?? ANDRE BORGES / AFP ?? Un seguidor de Bolsonaro a la marxa de diumenge a Copacabana per defensar la tornada al vell sistema de paperetes impreses
ANDRE BORGES / AFP Un seguidor de Bolsonaro a la marxa de diumenge a Copacabana per defensar la tornada al vell sistema de paperetes impreses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain