La Vanguardia (Català-1ª edició)

El foc guanya terreny a Grècia i atia la creixent indignació contra el Govern

El vent i les altes temperatur­es alimenten els 55 incendis encara actius

- ATENES Agències

Les altes temperatur­es i el vent estan engrandint el drama a Grècia. Les flames continuen guanyant terreny després de cinc dies amb milers d’hectàrees arrasades, veïns evacuats en ferri d’illes cremant, la capital amb l’ai al cor i una creixent onada de crítiques dels ciutadans, indignats per l’escassetat de mitjans del Govern, la falta de preparació i la política forestal, cada cop més minsa.

Dels centenars de focs que s’han declarat en els últims dies, encara continuen actius 55. Els més greus estan descontrol­ats. És el cas dels incendis de l’illa d’Eubea, del Peloponès i els suburbis del nord d’Atenes, testimonis de les brases d’un divendres catastròfi­c en què les flames van obligar a evacuar milers de persones de manera frenètica.

A Eubea, d’on van ser evacuades en ferri 631 persones divendres, ni tan sols la pluja que va caure ahir al matí no ha alleujat l’incendi que ha arrasat el nord de l’illa. Els forts vents han portat el foc cap al sud-oest, posant en risc la capital, Calcis. Mentrestan­t, el front nord és a només uns quilòmetre­s d’Istiea, on va augmentar la presència aèria per protegir les 25.000 persones presents a la zona.

“No tenim on anar, han portat els evacuats aquí i ara cremarem tots”, va dir una veïna d’Istiea entre llàgrimes als mitjans, i que acusava al Govern d’esperar que sigui el mar el que pari el foc. Gairebé 40 poblacions han estat evacuades en aquesta illa.

El governador de Grècia Central, Fanis Spanos, ha criticat precisamen­t la falta de mitjans, repartits per tot el país, i va lamentar que s’han destruït les primeres residèncie­s de, com a mínim, 300 famílies. Per la seva banda, el vicegovern­ador de la regió de la capital Àtica, Nikos Peppas, va assegurar a la televisió privada Skai que, tot i el “veritable infern” que s’ha viscut a prop de la capital en les últimes hores, les autoritats esperen tenir aquest incendi sota control ben aviat. Tot i això, els bombers són més prudents.

Atenes està amb l’ai al cor perquè el foc no s’atura; les autoritats són optimistes, però els bombers no tant

La intensitat i les ratxes de vent ja van fer empitjorar la situació al nord de la capital.

Segons va anunciar el viceminist­re de Protecció Ciutadana, Nikos Jardaliàs, fins ara s’han fet tres detencions: un home a Kalamata, al Peloponès, acusat de diversos incendis premeditat­s; un altre home a Fócida, al centre del país, per presumpta negligènci­a després de cremar rostolls, i una dona al centre d’Atenes, per intentar provocar un foc.

A la ràbia dels afectats i les crítiques en xarxes socials s’afegeix la informació de mitjans locals que indica que en l’última dècada s’han retallat més de mil milions d’euros en prevenció i lluita contraince­ndis i 4.000 bombers.

A Turquia, després de deu dies d’esforços, els bombers han aconseguit controlar l’incendi de Manavgat, un dels focus més extensos que arrasen el sud del país i que ja ha causat set de les vuit víctimes mortals de les flames registrade­s fins ara. “Els incendis de Manavgat i Gündogmus a Adàlia estan sota control”, va anunciar el ministre de Boscos i Agricultur­a turc, Bekir Pakdemirli. El president Recep Tayyip va assegurar que dels 208 focus d’incendis al país, 196 ja han estat extingits.c

 ?? ANGELOS TZORTZINIS / AFP ?? Un helicòpter llançant aigua ahir sobre les cases de Thrakomake­dones, a prop del mont Parnes, al nord d’Atenes
ANGELOS TZORTZINIS / AFP Un helicòpter llançant aigua ahir sobre les cases de Thrakomake­dones, a prop del mont Parnes, al nord d’Atenes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain