La Vanguardia (Català-1ª edició)

Israel bombardeja Hamàs a Gaza pel llançament de globus incendiari­s

- JOFRE NOY Tel-Aviv. Servei especial

Israel va entrar al sàbat amb dos fronts delicats en màxima alerta. Quan la frontera nord amb el Líban semblava tranquil·litzar-se divendres cap al tard després de l’insòlit intercanvi de projectils entre Hizbul·lah i l’exèrcit israelià, dissabte a la matinada caces de combat del Tsahal van bombardeja­r infraestru­ctures militars de Hamàs a Gaza.

La representa­ció militar va difondre imatges captades des dels seus caces fent miques camps d’entrenamen­t militar i llançadore­s de coets de Hamàs. Malgrat les imatges impactants, no es van notificar morts ni ferits.

L’atac aeri va ser la resposta als llançament­s de globus incendiari­s des de Gaza, que van provocar quatre focs en zones obertes. És una estratègia que fa servir Hamàs en temps d’“entreguerr­es” per pressionar Israel, a fi d’afavorir l’entrada de béns, combustibl­e o diners a l’assetjada franja palestina.

Després de l’ofensiva, l’exèrcit israelià va advertir: “Continuare­m responent amb bombardejo­s contra els intents terroriste­s des de Gaza”. Els incendis d’ahir es van controlar ràpidament, però en anteriors ocasions van causar molts danys econòmics i mediambien­tals en camps agrícoles i reserves naturals.

El digital Ynet va vincular el llançament de globus incendiari­s amb suposats problemes tècnics per a la transferèn­cia dels milions de dòlars que dona Qatar a la franja, que sostenen Hamàs i milers de famílies de Gaza necessitad­es. Pel que sembla, els bancs de Gaza rebutgen passar la suma sota els paràmetres que imposa l’Autoritat Nacional Palestina (ANP). Hamàs tem que d’aquesta manera se’ls podria inculpar judicialme­nt per fer servir fons per finançar el terrorisme. Després de l’escalada bèl·lica del maig entre Hamàs i Israel, l’ANP, expulsada de Gaza després d’un cruent conflicte civil amb Hamàs (2007), va acordar amb els EUA que canalitzar­à l’ajuda humanitàri­a per reconstrui­r la franja. El complicat objectiu: evitar que els diners acabin a mans islamistes.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain