La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cuba legalitza les pimes en un altre intent de reflotar l’economia

El Govern de Díaz-Canel mou fitxa un mes després de les protestes a 40 ciutats

- L’HAVANA Agències

El Govern cubà ha donat llum verda al decret llei que autoritza les petites i mitjanes empreses (pimes) privades i estatals, una mesura que avança cap a les reformes al país, en què predomina l’empresa pública i en una conjuntura de protestes populars massives les últimes setmanes. “El Consell d’Estat va aprovar divendres a la nit el decret sobre les micro, petites i mitjanes empreses, que facilita que s’insereixin de manera coherent en l’ordenament jurídic com a actor que incideix en la transforma­ció productiva del país”, va dir una nota a la pàgina web de l’Assemblea Nacional.

Aquesta decisió, llargament reivindica­da pels emprenedor­s cubans, arriba gairebé un mes després que esclatessi­n les manifestac­ions de l’11 i 12 de juliol al crit de “tenim gana” i “llibertat” en més de 40 ciutats, amb un balanç d’un mort i desenes de ferits i detinguts.

“Per a l’economia cubana, no només en l’àmbit econòmic, sinó també en l’àmbit històric, això representa un pas gegant que tindrà conseqüènc­ies a mitjà i llarg termini” per a la reconfigur­ació de l’economia nacional, va declarar Oniel Díaz, consultor especialit­zat en desenvolup­ament de negocis i afers públics a Cuba.

En una sessió ordinària del Consell d’Estat, en què va participar a través de videoconfe­rència el president Miguel Díaz-Canel, l’organisme va determinar que les pimes podran ser estatals, privades o mixtes i que les microempre­ses podran tenir entre 1 i 10 empleats; les petites, d’11 a 35 i les mitjanes fins a 100.

El febrer passat, el Govern va ampliar a més de 2.000 les activitats que poden desenvolup­ar els treballado­rs independen­ts en la controlada economia cubana. Al juny, les autoritats van anunciar que activitats com ara les de programado­rs informàtic­s, traductors i intèrprets, veterinari­s, dissenyado­rs i consultors es quedainter­ès

L’Havana assegura que la mesura no equival a privatitza­r: “Hi ha límits que no es poden depassar”

ven fora de la llista. Tampoc hi apareixen profession­s lligades a la premsa, la salut o l’ensenyamen­t, totes d’àmbit exclusivam­ent públic.

El primer ministre, Manuel Marrero Cruz, va avançar al juny que l’ampliació d’activitats en mans de privats no es pot entendre com una obertura a esquemes empresaria­ls capitalist­es. “(La mesura) no condueix a un procés de privatitza­ció, ja que hi ha límits que no es poden depassar”, va assegurar.

Avui dia, prop de 600.000 cubans (el 13% de la població) treballen al sector privat. Amb tot, aquests cuentaprop­istas demanaven una estructura que els facilités crear les seves empreses sense llacunes jurídiques. L’Executiu reconeix que les petites empreses ja funcionen de manera “emmascarad­a”, però amb un marc legal es podrà generar més cap a aquests negocis.

Pel consultor Oniel Díaz, és un “moment importantí­ssim i fa anys que molts empresaris privats que s’esforcen per arribar-hi, treballen i miren d’aportar arguments en el debat nacional”. Pels empresaris als EUA, el Govern de DíazCanel ha pres “una decisió significat­iva que pot revaloritz­ar l’interès” a l’illa. Cuba està accelerant les reformes mentre afronta una profunda crisi econòmica per la pandèmia que ha afectat el sector turístic, motor de la seva economia, i en mig de l’embargamen­t econòmic nord-americà endurit pels governs de Trump i Biden.c

 ?? ERNESTO MASTRASCUS­A / EFE ?? Les protestes a favor i en contra del règim han omplert els carrers de Cuba l’últim mes
ERNESTO MASTRASCUS­A / EFE Les protestes a favor i en contra del règim han omplert els carrers de Cuba l’últim mes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain