La Vanguardia (Català-1ª edició)

On va el vot dels joves?

Sánchez resisteix millor que Casado entre els menors de 25 anys però tots dos tenen el suport més gran entre els majors de 55

- CARLES CASTRO Barcelona

Cap on va el vot del futur? La resposta a aquesta pregunta podria revelar el signe de la pròxima alternança: si cap a la dreta o cap a l’esquerra. És cert que els joves voten menys, però algunes generacion­s acceleren els canvis: la del 82 va portar el socialista González al poder; la del 93-96 va fer el mateix amb Aznar, i la del 2004 va lliurar el govern a Rodríguez Zapatero. Els partits tradiciona­ls (PSOE i PP) tenen avui la seva principal reserva de vots entre els més grans de 60 anys, mentre que Unides Podem aconseguei­x la seva millor collita entre els joves de 18 anys en endavant, malgrat que s’enfonsa en els grups d’edat a partir dels 44 anys. I atenció, la ultradreta de Vox comença a despuntar també entre els més joves, tot i que el seu principal viver de vots se situa a la franja d’entre els 25 i els 54 anys.

Aquesta descripció, a partir dels baròmetres recents del CIS, no vol dir que una majoria de joves votin Podem o Vox. Implica simplement que aquestes formacions obtenen en aquestes franges d’edat uns percentatg­es de vot per sobre de la mitjana (vegeu gràfic). I si aquesta inèrcia es mantingués a mesura que els electors fan anys, podria significar que el bipartidis­me tradiciona­l afronta nous riscos en el futur.

El PSOE, per exemple, resisteix entre els més joves i Pedro Sánchez obté fins i tot un suport per sobre de la mitjana com a presidenci­able a la franja d’entre 18 i 24 anys. Però, després, Sánchez té un forat negre electoral a les generacion­s d’entre 25 i 44 anys. I només neutralitz­a aquesta davallada amb el fort suport que registra entre els més grans de 55 anys.

El PP, en canvi, té el seu principal taló d’Aquil·les a les generacion­s compreses entre els 18 i els 34 anys. Fins i tot després de l’enlairamen­t electoral d’aquesta primavera, els populars recullen un suport molt per sota de la mitjana (de gairebé set punts) en aquestes franges d’edat. En canvi, el partit de Pablo Casado es recupera entre els electors amb edats a partir dels 35 anys, fins al punt de situarse en algun tram d’edat molt per davant del Partit Socialista.

Les noves marques polítiques segueixen la pauta contrària. Podem obté els seus millors registres entre els més joves, tot i que al baròmetre de juny, amb l’efecte ja visible de la substituci­ó de Pablo Iglesias per Yolanda Díaz, el vot declarat a la formació lila entre els electors de 25 a 34 anys superava en més de cinc punts el seu percentatg­e global. L’escenari resultant d’aquell sondeig mantenia el PSOE com el partit més votat entre

Podem concentra el seu vot entre els menors de 45 anys i Vox ja atreu els joves tot i que no els majors de 60

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain