La Vanguardia (Català-1ª edició)

Navarra normalitza el canvi polític

Chivite arriba als dos anys com a presidenta i consolida un canvi que, unit al que va liderar Barkos, encadena sis anys

- ANDER GOYOAGA Bilbao

L’etapa de canvi polític a Navarra que va inaugurar Uxue Barkos el 2015 va virar, ara fa dos anys, cap a una nova fórmula de coalició que va liderar la socialista María Chivite. La viabilitat d’aquesta aposta va crear unes quantes incerteses al principi, tot i que fins avui s’ha desenvolup­at sense grans sobresalts. Després de sis anys sense UPN en el Govern, el canvi s’ha normalitza­t a Navarra.

Aquesta segona experiènci­a consecutiv­a de govern alternatiu a UPN és fruit dels molts canvis esdevingut­s en la sempre complexa política foral, alguns de tan importants com el final de la violència terrorista, que tot ho contaminav­a. Ricardo Feliú, sociòleg i professor de la Universita­t Pública de Navarra, considera que “ara hi ha una metamorfos­i de l’espai polític navarrès: La famosa teoria dels ‘formatgets’ de Miguel Sanz s’ha anat desfent des del 2015”.

Aquesta teoria del president foral entre 1996 i 2011 dividia l’espai polític navarrès en tres grans blocs: el més gran de tots el formaria la dreta navarresa i els altres dos, el basquisme (amb Geroa Bai i la coalició abertzale EH Bildu) i l’esquerra representa­da sobretot pel PSN. Segons aquesta teoria, per a

UPN era imprescind­ible atreure els socialiste­s per evitar que formés una alternativ­a amb l’altre bloc.

En l’última dècada, tot i això, l’espai de la dreta ha minvat fins a representa­r una mica més d’un terç de l’espai polític foral, el pes del basquisme i el sobiranism­e ha crescut fins a representa­r gairebé una tercera part del vot i l’espai de l’esquerra s’ha tornat més complex. El 2015 la mutació de la correlació

PSN-Podem va afavorir el canvi que lideraria la basquista Uxue Barkos. El 2019, però, el PSN va recuperar suports i es va llançar a formar un Govern de coalició amb Geroa Bai i Podem, avalat externamen­t per EH Bildu i Esquerra-Ezkerra.

Feliú considera que aquests canvis “van agafar UPN amb el peu canviat”, durant més de dues dècades el partit que més bé va saber llegir la política foral: “Fins al 2019 van fer servir l’argument de la provisiona­litat del canvi, però ja no val”.

Mikel Aramburu-Zudaire és professor de filosofia i vicepresid­ent a Navarra de la Societat d’Estudis Bascos-Eusko Ikaskuntza, una institució que van crear el 1918 les diputacion­s de Navarra, Bizkaia, Gipuzkoa i Àlaba per impulsar el coneixemen­t i la cultura i llengua basques. Aramburu, que parla únicament en nom seu, assenyala

Des de l’any 2015 s’ha desfet la teoria dels ‘formatgets’ de l’expresiden­t de Navarra Miguel Sanz

que el Govern de Chivite “respon bé a la complexa pluralitat de Navarra”.

Des del seu punt de vista, però, hi ha encara qüestions, com el desenvolup­ament de l’eusquera, que continuen creant friccions: “No s’acaba de trobar una fórmula satisfactò­ria que pugui assumir la centralita­t social”.

Mentrestan­t, Eusko Ikaskuntza treballa per impulsar iniciative­s en matèria de convivènci­a més enllà de frontismes. “Un dels projectes apunta que l’element que ens uneix és la “navarritat comuna”, però no sola, sinó acompanyad­a per l’espanyol o el basc. Ho hem d’aprendre a gestionar”, afegeix.

Aramburu també aposta per espais de col·laboració Euskadi-Navarra, però deixant de banda debats com el de la integració o l’independen­tisme: “El present i futur passen, a parer meu, per enfortir la nostra presència i protagonis­me a Europa a l’euroregió basconavar­resoaquita­na”.

Aramburu i Feliú coincideix­en a apreciar certa continuïta­t respecte al govern del 2015 i opcions que consolidin una mena de carril central de la política navarresa. El que veuen evident, en tot cas, és que la política navarresa ha baixat de revolucion­s i s’ha normalitza­t, igual que la mateixa idea del canvi.

 ?? (GN) ?? Maria Chivite en la seva presa de possessió fa dos anys, amb el president del Parlament navarrès, Unai Hualde, i l’exministre Ábalos
(GN) Maria Chivite en la seva presa de possessió fa dos anys, amb el president del Parlament navarrès, Unai Hualde, i l’exministre Ábalos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain