La Vanguardia (Català-1ª edició)

Governança mundial contra la covid

- Adjunt al Director: __ Redactors en cap: __ Defensor del lector: __ Consellers de Direcció:

El recompte de contagiats i de morts per covid al món és esgarrifós. Més de dos-cents milions de persones infectades i 4,26 milions de morts, segons els càlculs oficials, per bé que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) estima que aquesta xifra s’hauria de multiplica­r per dos o per tres per tenir un dimensió real de l’impacte de la pandèmia. El dolor i el perjudici econòmic i social són enormes. El més indignant és que podria haver-se reduït significat­ivament amb més coordinaci­ó i solidarita­t internacio­nals.

L’històric èxit científic col·lectiu que va suposar el ràpid descobrime­nt de la vacuna no s’ha traduït, malauradam­ent, en el mateix avanç de la governança mundial, cada cop més necessària per fer front a les grans amenaces que pesen sobre el planeta. Novament l’egoisme nacionalis­ta i econòmic s’ha imposat sobre tot i per a desgràcia de tots.

L’últim episodi flagrant de falta de solidarita­t internacio­nal, i que més impacte ha tingut en el rebrot de la pandèmia a escala mundial, va ser no haver ajudat l’Índia a contenir l’expansió de la variant delta de la covid tan aviat com es va detectar. Aquesta variant ja s’ha estès a 105 països i és la causant de les noves onades de contagis. Hi ha una alta preocupaci­ó en tots els governs, així com en l’OMS, per l’expansió de la covid delta, ja que és un 40% més transmissi­ble que les anteriors. Cada infectat pot contagiar uns altres nou en lloc de cinc, i el període d’incubació és de quatre dies enfront de nou. La possibilit­at que es dupliqui el nombre de persones infectades al món és, per tant, molt real. La càrrega viral, a més, també és molt més elevada, amb els consegüent­s riscos d’un major impacte en la salut dels infectats.

La bona notícia és que les vacunes desenvolup­ades fins ara semblen ser eficaces per protegir també contra la variant delta, com s’ha demostrat al Regne Unit –el primer país que va patir-ne l’impacte–, als Estats Units, a Israel i també a Espanya. En el que coincideix­en molts epidemiòle­gs és que l’alta transmissi­bilitat d’aquesta variant fa necessari elevar la vacunació fins al 90% de la població per assolir la immunitat de grup.

El principal repte per erradicar la pandèmia és que aquesta elevada immunitat de grup s’ha d’aconseguir a tots els països. Mentre no sigui així, la pandèmia continuarà viva i amb greu risc que el coronaviru­s que provoca la covid registri noves mutacions i es repeteixin noves onades d’infeccions a tot el món, com ja ha passat amb la variant delta. La falta de solidarita­t internacio­nal ha fet impossible fins ara la implementa­ció d’acords entre països, així com entre les grans companyies farmacèuti­ques i les mitjanes i petites, per generalitz­ar la vacunació a escala mundial i aconseguir la immunitat de grup global. Però això s’ha de fer i ràpid. Els organismes multilater­als, com l’Organitzac­ió de les Nacions Unides, el Fons Monetari Internacio­nal, el Banc Mundial i l’Organitzac­ió de Cooperació i Desenvolup­ament Econòmic, juntament amb l’OMS, han d’activar urgentment la seva cooperació mútua per impulsar un pla mundial de vacunació massiva i per finançar campanyes d’informació a tots els països per incrementa­r les mesures de conscienci­ació sobre la necessitat de protecció sanitària personal.

Mentre no s’aconseguei­xi la immunitat mundial de grup, els alts nivells de vacunació assolits fins ara en alguns països no són suficients. Això fa que siguin imprescind­ibles a tot el món l’ús de la mascareta en espais tancats, el mantenimen­t de la distància social, el rentat freqüent de mans i la neteja de superfície­s, segons l’opinió de bona part del col·lectiu mèdic.c

La falta de cooperació global per estendre les vacunes impedeix frenar la pandèmia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain