La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una història del segle XXI

- Jordi Amat

más dinero para sus arcas y más competenci­as, se las conceden, y que los artífices de la desunión de España sean los catalanes.

De verdad, a listos no les gana nadie. Y para tener contentos a los más radicales, de vez en cuando, en el Congreso, dicen alguna incongruen­cia contra el Gobierno de Madrid, estos últimos la aceptan, y aquí no pasa nada, que cuando llegue el momento volveremos a pedir y nos volverán a dar.

Como catalán, siento envidia sana de la inteligenc­ia vasca. Y de todo esto se deduce que así nos va a nosotros, los catalanes, y así les va a ellos, los vascos.

José Antonio Avila López

de res. Atenció a tothom!, aquestes ajudes del Consorci no arriben. Jo encara no en sé res.

Montse Canela Piqué

Elaboració pròpia a partir de dades del Departamen­t d’Educació

Gairebé 100.000 persones han presentat la sol·licitud per cursar un grau mitjà o superior de Formació Profession­al (FP) a Catalunya per al curs que comença al setembre i només hi ha places per a tres de cada quatre. En concret, s’han inclinat per aquesta opció 96.343 joves i a uns 24.000 no se’ls ha assignat plaça, de moment. Això són dades internes que maneja el Departamen­t d’Educació i a les quals La Vanguardia ha tingut accés.

La demanda d’aquest curs és insòlita, històrica i ha desbordat la capacitat dels instituts i les escoles. L’oferta existent era de 68.167 places en el moment de la preinscrip­ció, de les quals unes 55.000 són públiques.

La Conselleri­a d’Educació, atesa la demanda, va analitzar “centre a centre” i va ampliar 4.215 places, totes concentrad­es en grau mitjà. Encara lluny de sostenir la magnitud d’aquesta allau de sol·licituds. Descomptan­t aquestes noves places obertes a finals del juliol (60 grups nous i ampliació de nombre d’alumnes en algunes aules) hi ha un excés de demanda de 23.961 peticions.

El conseller Josep GonzàlezCa­mbrany, que va assumir el càrrec fa dos mesos, hi va treure ferro a la roda de premsa i va matisar que el procés no ha acabat. La matriculac­ió no ha acabat i moltes places s’alliberen al setembre, va dir. Especialme­nt, a FP superior, després de coneixe’s les assignacio­ns università­ries, ja que alguns alumnes es preinscriu­en a FP i universita­t alhora, i si entren al campus desitjat deixen vacant la seva plaça a l’institut. Això passa molt es

LA VANGUARDIA

pecialment amb graus molt demandats com els d’esport i els sanitaris. D’altres desisteixe­n d’estudiar, fet que fa que acostumi a haver-hi un ball de xifres i s’ha d’esperar al setembre a conèixer les xifres reals, els admesos i els exclosos.

Per als que han acabat 4t d’ESO i no entren en el cicle desitjat, el conseller recomana que se’ls orienti a un altre de diferent, on hi hagi vacants, o a estudis de batxillera­t que sí que té places garantides.

En realitat, va proposar aquesta solució d’urgència mirant cap a un altre costat, ja que aquesta té una possible conseqüènc­ia indesitjab­le com és el risc d’abandoname­nt escolar, ja per si mateix alt a FP i a 1r de batxillera­t. Finalment va puntualitz­ar que l’educació obligatòri­a acaba a l’ESO i això és una “etapa postobliga­tòria” i, com la universita­t, no es poden oferir places a tots els que volen estudiar. I menys en determinat­s graus molt demandats que el mercat laboral no podria absorbir.

Arran de les dades, el Síndic de Greuges –entre altres, com els sindicats– ha posat el crit al cel. I ha exigit al Govern que garanteixi la suficiènci­a de places, almenys, en grau mitjà a tots els menors de 24 anys que no hagin superat estudis postobliga­toris. És a dir els que han acabat 4t d’ESO o un programa específic –anomenat PFI– i aquells que van deixar d’estudiar i ara volen reenganxar-s’hi. I ha alertat del risc de desvincula­ció per als joves que ja van abandonar l’educació.

Critica durament el Govern: “Atès el context de pandèmia, Educació hauria pogut preveure amb temps l’increment de demanda i programar més adequadame­nt l’oferta per al curs

Alumne en pràctiques

 ?? XAVIER CERVERA ?? Guillem Marill, de 20 anys, és estudiant de
Turisme i està fent pràctiques des del juny a l’hotel Sitges Royal Rooms
XAVIER CERVERA Guillem Marill, de 20 anys, és estudiant de Turisme i està fent pràctiques des del juny a l’hotel Sitges Royal Rooms

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain