La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pandèmia desborda la demanda d’FP a Catalunya: falten 24.000 places

-

sen. Els 6 amb més bones notes. La resta, precisamen­t els que tenen un vincle educatiu més feble, estan obligats a buscar-se altres especialit­ats, o bé treballar o bé... En el cicle superior, la preferènci­a la tenen els de batxillera­t, que ocupen 18 cadires de 30.

També és una pèssima notícia per a la població més vulnerable que, com indica el Síndic, pot veure’s fora de les seves opcions. La demanda d’FP no és homogènia al territori, és més gran als barris i localitats amb nivells socioeconò­mics baixos. En algunes localitats fins a més de la meitat d’alumnes d’ESO volen FP. I no hi ha places per a tothom.

La complexita­t augmenta quan entra la variable de les especialit­ats. Les sol·licituds per al pròxim curs es concentren en determinat­s cicles, amb una demanda de 17 sol·licituds per plaça (en sanitat). Hi ha centres que han rebut, de manera global, una demanda 7 vegades superior a la seva capacitat.

Dels 68 cicles existents, en 35 s’ha superat la demanda, i en 33 sobra oferta. Cures d’auxiliar d’Infermeria i Microinfor­màtica són les més sol·licitades. En canvi hi ha vacants en construcci­ó metàl·liques i eficiència energètica i construcci­ó d’obres (potser per un cert rebuig social de la bata blava, perquè aquests titulats estan molt demandats i gaudeixen de bons sous). A Barcelona s’estima que s’han quedat sense entrar en primera opció unes 1.500 persones de només 6 cicles concrets.

Davant aquesta emergència educativa, els sindicats ja alertaven de la falta de preparació del sistema per desenvolup­ar l’FP al nivell requerit per Europa. Demanen que s’activin solucions ja, sense esperar al setembre. El responsabl­e d’FP a UGT, Jesús Martín, advoca perquè s’obrin els aularis del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que també ofereix cursos profession­als a aturats. En tot cas anticipa problemes amb les sobreràtio­s per falta d’instal·lacions i problemes amb les pràctiques, quan la taxa d’abandoname­nt del grau mitjà “és d’un 50%”. “Per implementa­r aquesta solució és necessària la cooperació interdepar­tamental (el SOC és de Treball).

“Si de veritat es creuen l’FP, ha de demostrar-se per la via dels fets i no de les paraules, –afirma Martín. “Si la promocione­n perquè els joves s’hi apuntin, no es poden sorprendre de la demanda, després”, conclou.c

La UGT vol mobilitzar els aularis del SOC i la concertada ofereix les seves vacants com a públiques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain