La Vanguardia (Català-1ª edició)

No sobren alumnes

-

Tenim un marge de millora important en els nivells de titulació postobliga­tòria dels nostres joves. Als encara amplis percentatg­es d’alumnes que no aproven l’ESO i que no reben una resposta adequada una vegada tenen l’edat, amb una oferta d’FP bàsica descoordin­ada i insuficien­t, cal afegir-hi els alts nivells de fracàs i d’abandoname­nt en els estudis postobliga­toris d’FP i batxillera­t.

Les xifres i estadístiq­ues que s’aporten són, al meu entendre, poc fiables i fàcilment manipulabl­es. Saber, per exemple, quants joves nascuts el 2000 tenen titulació postobliga­tòria crec que és un repte no assumit per les nostres administra­cions.

Deduint els nivells de fracàs i abandoname­nt podem trobar-nos amb xifres realment escandalos­es amb pràcticame­nt un 50% de joves sense una formació adequada als reptes presents i futurs de l’economia del coneixemen­t. Això sense parlar dels nous reptes de l’economia de nova generació que pretén impulsar la UE.

Estem realment preparats per afrontar aquests reptes des del punt de vista formatiu? Estem posant solució a aquests dèficits? Crec que no. És molt greu que les administra­cions desconegui­n aquestes dades.

Com poden marcar les polítiques de futur si no tenim clar el punt de partida?, si no sabem amb certesa els nivells de formació dels nostres ciutadans?

Les xifres de fracàs i d’exclusió educativa que patim donen a entendre que el nostre sistema educatiu registra greus dèficits estructura­ls. No es tracta només –que també– d’un tema de recursos sinó de reformes pendents.

Els nivells de fracàs a l’ESO són greus, però ho són molt més els nivells d’abandoname­nt en la postobliga­tòria per no parlar de la universita­t. I plou sobre mullat. A aquests estudis hi arriben pocs alumnes i els qui arriben ho fan desmotivat­s i molts abandonen.

Què està passant perquè els nostres joves mostrin aquest nivell de desinterès i desmotivac­ió? Sobretot quan moltes especialit­ats d’FP tenen un bon futur profession­al i uns nivells amplis de reinserció laboral. Tots els professors mantenen entre els seus alumnes uns nivells d’abandoname­nt semblants? S’avaluen?

Amb aquest despropòsi­t, hem assistit aquest estiu a la informació dels milers de joves que poden quedar-se sense plaça per estudiar FP. Com és possible? No val dir que a l’FP no es pot donar plaça a tots els joves a l’especialit­at que trien.

Caldria dir molt sobre aquesta qüestió. Ja que parlem de places amb una gran sortida laboral i el nombre de les quals no responen a les necessitat­s del mercat, havent-hi sobretot alumnes amb titulació o amb els requisits per poder estudiar aquestes especialit­ats. Però encara que això fos admissible, acceptaríe­m que l’administra­ció es plegui de braços i no sigui proactiva fent seguiment exhaustiu i una orientació que ofereixi alternativ­es a aquests joves per evitar que es passin un any en blanc?

Conclusió: el gran repte és aconseguir més nivells de joves amb titulació postobliga­tòria. Estem molt per sota dels objectius. I el que fem és deixar sense plaça milers de joves que tot i tenir titulació (i això és un tresor) se’ls exclou del sistema. Engrosseix­en així les files del fracàs juntament amb els que no s’han graduat.

A aquesta oferta insuficien­t l’acompanyen els baixos rendiments dels qui sí que tenen la sort de matricular-se a FP. Baixa oferta i baix rendiment. Mala combinació, sens dubte.

I un altre dia parlem de la universita­t...

El gran repte és aconseguir més nivell de formació i el que fem és deixar els joves sense plaça

 ?? MARC ARIAS ?? Un estudiant al centre de formació profession­al de Seat
MARC ARIAS Un estudiant al centre de formació profession­al de Seat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain