La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Més fons per investigar a Espanya? Soc pessimista”

Investigad­or del CSIC, treballa en una vacuna contra la covid

- ENTREVISTA ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Per primera vegada des d’abril del 2020, Vicente Emilio Larraga s’ha pres, des de dimecres, un descans. El desenvolup­ament d’una vacuna contra el coronaviru­s ha absorbit tot el temps d’aquest prestigiós viròleg del CSIC, que dirigeix un reduït equip d’investigad­ors que treballen amb una inferiorit­at de mitjans abismal respecte als centres que han creat les vacunes existents. Aviat hi haurà més productes i millors, afirma.

Com hauria estat una cinquena onada sense vacunes?

Si no hagués estat pel gran percentatg­e de vacunats ara hauríem tingut un autèntic desastre, amb moltíssime­s víctimes, com fa un any o pitjor. Els hospitals estan tornant a treballar en excés.

En quin punt està el desenvolup­ament de la seva vacuna? No he estat mai optimista en excés, això és una cursa d’obstacles, però el projecte va francament bé. Tenim un candidat a vacuna que en el model animal de ratolí humanitzat vam aconseguir el 100% de protecció. Cap ratolí no emmalaltei­x. Ens dona molta esperança. Ara estem preparant el sistema per repetir les proves de protecció amb hàmsters, ja que és mandatari fer-ho en dues espècies diferents. Començarem a finals d’aquest mes, i així que acabi la fase preclínica hem de parlar amb l’Agència Espanyola del Medicament i ens han de dir si podem iniciar la fase 1 [comprovaci­ó de la seguretat del fàrmac en un petit grup de persones voluntàrie­s].

La seva tècnica és diferent de la de les vacunes majoritàri­es. Fem servir la tècnica de l’ADN. És el mateix procés que el de molècules d’ARNm [Pfizer, Moderna] però en el pas biològic anterior. Tenim experiènci­a prèvia amb la vacuna contra la leishmanio­si, que esperem que rebi el vistiplau de l’Agència Europea del Medicament d’aquí un parell de mesos. Les vacunes basades en ARNm cal conservar-les a temperatur­a molt baixa, i això és un problema per als països en desenvolup­ament. La capacitat de tot Àfrica d’emmagatzem­ar vacunes a temperatur­es de menys 80 graus és només de 400.000 dosis. L’ADN que utilitzem nosaltres és una molècula molt estable i sabem que és estable a temperatur­a ambient, així que es pot enviar i distribuir en condicions molt més fàcils. Això és clau perquè la immunitzac­ió arribi a tothom.

Com posarem fi a la pandèmia?

Com en totes les malalties infecciose­s, la vacuna és clau, això és així. Som en una cursa d’obstacles i la gent no s’ha de posar nerviosa ni desesperan­çar-se. Hi haurà un arsenal de vacunes més gran l’any que ve, en sortiran noves i millors, segur. S’està

Investigac­ió espanyola “Tothom se’n recorda de santa Bàrbara quan trona... França té un bon model”

L’especialit­at “En biotecnolo­gia estem a prop dels millors en qualitat; ens falten patents”

avançant també en el tractament. Els metges n’han après i millora l’expectativ­a de recuperaci­ó dels pacients.

No tots volen vacunar-se.

No es pot vacunar tothom, perquè hi haurà un percentatg­e que s’hi negarà i constituir­à una població refugi de la malaltia. Els altres a poc a poc ens anirem acostumant a la immunitzac­ió i d’aquí uns anys quedarà com una grip.

Quin és l’estat de la investigac­ió a Espanya?

El període 2010-2019 va ser un horror, amb una decapitali­tzació tremenda, una reducció de més d’un 33% del pressupost d’investigac­ió pública. Gran quantitat dels nostres joves va haver d’emigrar, sense opcions de tornar. Nosaltres, si no haguéssim tingut l’experiènci­a de més de 20 anys en vacunes d’ADN, no hauríem pogut fer aquesta feina. El país ha de tenir una infraestru­ctura que permeti actuar en qualsevol camp.

La pandèmia pot propiciar un canvi de rumb? Hi haurà més fons?

Soc molt pessimista. En aquest país, com es diu, tothom se’n recorda de santa Bàrbara només quan trona. Fa un mes, quan la pandèmia semblava baixar, molta gent es va llançar als bars i les aglomeraci­ons sense recordar el que havia passat l’any anterior... Ens fa falta més inversió i més científics, siguin d’on siguin, que vulguin treballar a Espanya. Però no és qüestió que s’impliqui un determinat govern, ha de ser una inversió a 20 anys i que tots els governs segueixin la línia. Si ens comparem amb els 100 científics d’AstraZenec­a amb més de 220 milions que els van donar per treballar la vacuna... Pfizer té un centre de desenvolup­ament de vacunes amb més de 5.000 persones i hi inverteix més 1.000 milions anuals... Nosaltres treballare­m més lent.

Quin seria el model? Sempre el Regne Unit, els EUA i Alemanya són països a qui mirar, però França també té un bon model d’investigac­ió. El nivell de la Xina fa 30 anys era semblant al nostre, han invertit i han aconseguit ser líders en camps com el de la intel·ligència artificial. Nosaltres, en biotecnolo­gia som molt a prop dels millors en qualitat gràcies a les inversions de fa 30 anys, però ens falten patents.c

 ?? PEDRO PUENTE HOYOS / EFE ?? Vicente Larraga en una fotografia d’arxiu després d’haver participat en unes jornades a Santander
PEDRO PUENTE HOYOS / EFE Vicente Larraga en una fotografia d’arxiu després d’haver participat en unes jornades a Santander

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain