La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sanitat es nega a obligar el personal de residèncie­s a vacunar-se malgrat els brots

La patronal de centres demana aplicar mesures més fermes per frenar els contagis

- S. QUADRADO Barcelona

La vacuna ha de ser un requisit sine quan non per treballar en un geriàtric?

Aquest és el nou debat que recorre Espanya, encoratjat per les patronals d’aquests centres i també per associacio­ns de gent gran, que demanen la vacuna obligatòri­a per als seus cuidadors. Fins al moment i malgrat tota la pressió social, el Ministeri de Sanitat manté la seva negativa a aquesta mesura, tot i que sí que l’han adoptada França i Itàlia.

L’Imserso, que elabora un informe amb un seguiment setmanal de la incidència, estima que els casos de positius en residèncie­s s’han multiplica­t per 16 en un mes i ja són més de 1.000 en 300 centres a tot Espanya. En l’última setmana analitzada (del 26 de juliol a l’1 d’agost) els efectes s’haurien agreujat. És així no tant pel volum de contagis –que continua a l’alça, tot i que se n’ha alentit una mica el ritme–, sinó perquè s’ha doblat la xifra de morts, fins a 71. Divendres Salut notificava 672 casos actius (un 1,4% dels residents) en 129 centres catalans i 557 profession­als positius (un 1,5% del total).

La cinquena onada va penetrar en les residèncie­s coincidint amb la pujada dels contagis al juliol entre la resta de la població. Els nous brots van obligar les administra­cions a adoptar més restriccio­ns. Madrid, per exemple, va suspendre dijous les visites per brots en set centres i 166 interns contagiats. A Catalunya, des del 20 de juliol, el personal sense vacunar s’ha de fer tres proves PCR setmanals, mentre que els que estan vacunats es fan una PCR a la setmana. Perruquers, podòlegs o voluntaris que entren als centres ocasionalm­ent, a més, s’han de sotmetre a un test d’antígens.

El Ministeri de Sanitat refusa de ple imposar la vacunació a sanitaris i sociosanit­aris, no només perquè a Espanya no és obligatòri­a sinó perquè –raona– va contra l’estratègia que les comunitats s’han compromès a complir. En aquests termes s’ha expressat aquesta setmana la ministra Carolina Darias quan se li va preguntar sobre el tema. El Ministeri sí que ha dit que està estudiant amb les comunitats fer dos PCR setmanals a qui no es vulgui vacunar o fins i tot el trasllat forçós del seu lloc de treball per evitar que no estiguin en contacte amb els residents.

Algunes autonomies han decidit agafar el bou per les banyes i no esperar a Sanitat per endurir els controls, tot i que topen amb els jutges. La més ferma partidària i la primera a afegir-se al debat va ser Galícia, que va modificar la seva llei de Salut per facultar les autoritats sanitàries autonòmiqu­es a “imposar la vacunació obligatòri­a” en determinad­es situacions, possibilit­at que després va rebutjar el Tribunal Constituci­onal.

Un dels punts que van sortir de l’últim Consell Interterri­torial de Salut dimecres va ser l’encàrrec que la ponència d’Alertes elaborés un pla d’actuacions per suavitzar l’impacte de la cinquena onada a les residèncie­s i fer que aquests recintes siguin un lloc segur”, segons Darias. Però el virus ni s’atura ni entén de terminis.

El Ministeri no veu justificat obligar a vacunar el personal, ja que el rebuig de la punxada és minoritari. El Ministeri no té un registre de treballado­rs de geriàtrics sense vacunar, ni tampoc en disposen totes les autonomies. El Govern afirma que la vacunació no és obligatòri­a a Espanya i que ho ha de continuar sent, per tant no farà canvis jurídics. Això sí, prosseguei­xen des de Sanitat, el que toca és complir els protocols estrictame­nt i incentivar la vacunació.

Les patronals de les residèncie­s consideren que els treballado­rs dels seus centres tenen una responsabi­litat addicional pel fet de

L’Imserso estima que hi ha hagut el doble de morts per covid, fins a 71, la setmana del 26 de juliol a l’1 d’agost

tractar amb persones especialme­nt vulnerable­s al coronaviru­s. Per això ahir va transcendi­r la seva petició, que van formular per la via d’un comunicat, de fer-la obligatòri­a en aquests casos excepciona­ls.

Han augmentat els contagis entre dubtes sobre la durada de la immunitat. Per això la discussió de l’obligatori­etat discorre en paral·lel a una altra demanda del sector: la tercera dosi. Aquest afer Sanitat també l’ha deixat en l’aire mentre Alemanya i França resolien aquesta setmana que l’administra­ran a la seva gent gran a partir del setembre. L’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials ha demanat que s’elabori un estudi immunològi­c que permeti comprovar el grau d’immunitat en les residèncie­s i així determinar la conveniènc­ia o no de la tercera dosi, tant per a residents com per a treballado­rs.c

 ?? RICARDO RUBIO / EP ?? Prohibides les visites a les residèncie­s de Madrid després que n’hi hagi hagut set amb brots i 166 positius
RICARDO RUBIO / EP Prohibides les visites a les residèncie­s de Madrid després que n’hi hagi hagut set amb brots i 166 positius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain